Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van de schitterend gelegen wijngaarden, op de steile heuvels van Valdobbiadene en Vidor. Moderne vinificatietechnieken, gave druiven en bevlogenheid zijn de ideale ingrediënten voor dit sprankelende aperitief.
Proefnotitie: De mousse is net zo elegant en vriendelijk als de familie De Faveri zelf. De neus verleidt met een parfum van witte bloemen, bloesem, suikermeloen en iets van peer. De smaakaanzet is heerlijk fris, met sappig wit fruit, een hint van honing, florale tonen en een mild droge en verkwikkende afdronk.
Schenkadvies: Vanaf nu tot 2026, 6-8°C
Wijn-spijs advies: Als aperitief, bij een feestelijke brunch of bij antipasti. Neem bijvoorbeeld dun gesneden zalm op toast met crème fraîche.
Vinificatie: Een assemblage van 70% pinot noir en 30% chardonnay. Na een rijping van meer dan acht jaar ‘sur latte’ in de diepe crayères volgde het dégorgement in juni 2022.
Proefnotitie: Een prachtige expressieve champagne met wilde kruiden, witte peper en perzik. De smaak is in de aanzet slank en elegant, maar wordt snel gelaagder met veel concentratie en kracht. Met vier gram dosage mooi droog. De afdronk heeft subtiele tonen van geroosterde noten, citroengras en iets van gekarameliseerde boter.
Schenkadvies: Vanaf nu tot 2030, 6-8°C
Wijn-spijs advies: Lekker bij gegrilde langoustines
Vinificatie: De wijngaarden bevinden zich ten noorden van het dorp, met een terroir van klaksteen en rotsachtige grond. De chardonnaystokken zijn 15 jaar oud en worden bewerkt met respect voor het milieu. Het sap vergist en rijpt sur lie in eikenhouten vaten voor minimaal 12 maanden.
Proefnotitie: De roodbruine aarde geeft altijd wat lichtere wijnen met een mooie textuur en frisheid. Zuiver en gelaagd met hazelnoten, amandelen en een zachte romigheid.
Schenkadvies: Vanaf 2025 tot 2034, 8-10°C
Wijn-spijs advies: Lekker bij gebakken zalm met groene asperges en krieltjes.
Vinificatie: Les Fourneaux ligt op de rechteroever van de Serein als meest noordoostelijke premier cru. De ligging is wat warmer en de stokken zijn ruim vijftig jaar oud. De naam van de wijngaard refereert aan een oven. De wijn rijpt in roestvrijstalen cuves gedurende 15 maanden.
Proefnotitie: De geur is aromatisch en heeft tonen van perzik, vuursteen en witte bloemen. In de smaak een stenige frisheid en iets peperigs.
Schenkadvies: Vanaf 2027 tot 2034, 10-12°C
Wijn-spijs advies: Een elegante en klassieke combinatie bij oesters of bij lichte visgerechten.
Vinificatie: Deze chardonnay rijpt 10 tot 12 maanden in eikenhouten vaten en deels ook in cementen eieren. Na de assemblage rijpt de wijn nog vier maanden in roestvrijstalen vaten. De wijn wordt zonder klaring en ongefilterd gebotteld.
Proefnotitie: Dit is de stijl chardonnay waar iedereen van droomt: rijk geschakeerd, romig en rond met een prachtig frisse zuurgraad die mineraliteit en diepgang geeft.
Schenkadvies: nu tot 2040, 10-12°C
Wijn-spijs advies: Lekker bij gebakken witvis met een romige, rijke saus en zilte groenten.
Vinificatie: Zonder twijfel een zogenaamde vijfsterren-vintage, een jaar waarin werkelijk alles klopte. Na een vrij milde en droge winter volgde een warme, hete zomer met zelfs enkele hittegolven. Maar doordat de avonden en nachten relatief koel waren, bleef de zuurgraad in het fruit mooi behouden, wat resulteerde in gebalanceerde en elegante wijnen. De wijn kreeg 20 maanden houtrijping.
Proefnotitie: Deze cuvée van 100% merlot is vernoemd naar de grote witte stier van het Chianina-ras die 100 jaar geleden op het wijngoed van Avignonesi leefde. Dat merlot in Toscane van grote klasse kan zijn bewijst deze wijn als geen ander. De neus is expressief met rijpe kersen, zwarte pruimen en specerijen. Een fluwelen tanninestructuur, frisse kruidigheid en wederom het zwarte fruit in de lange, complexe afdronk.
Schenkadvies: 2025 tot 2035+, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Lekker bij Bistecca Fiorentina.
Vinificatie: Een assemblage van 70% merlot, 25% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. De druiven worden hand geoogst en vergist in roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, waarvan 60% nieuw, voor een periode van 16-20 maanden.
Proefnotitie: De aanzet is kruidig, met mooi donker fruit als kersen en bramen. Rijpheid met een fijne fraîcheur en een goede tanninestructuur. Klassiek pomerol!
Schenkadvies: nu tot 2035, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Een waar feest met een klassieke tournedos Rossini.
Vinificatie: Een assemblage van 92% merlot en 8% cabernet sauvignon afkomstig van stokken op een klei en grind bodem. De druiven worden hand geoogst en vergist in roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, waarvan 60% nieuw, voor een periode van 16 maanden.
Proefnotitie: De neus is ingetogen, zuiver en elegant. In de mond valt de concentratie op, met stevige tanninen, donker fruit en specerijen. Een krachtige pomerol die met de tijd zijn klasse zal laten zien!
Schenkadvies: Vanaf nu tot 2037, 16-18°C
Wijn-spijs advies: Gebraden hertenrugfilet met rode kool, pommes fondantes en een saus van appelstroop.
Vinificatie: Deze wijn is gemaakt van streng geselecteerde trossen met gebotrytiseerde druiven afkomstig van zeer oude stokken semillon. Alleen wanneer de druiven zijn aangetast door de edele rotting maakt Guffens er zijn barsac mee en deze wordt derhalve niet ieder oogstjaar gemaakt. De wijn rijpt in barriques van nieuw eikenhout gedurende 30 maanden.
Proefnotitie: In de neus direct honing, wilde kruiden, marmelade en een beetje toast. Een zeer complexe wijn met een immense concentratie en schitterende balans. Volgens Guffens is dat natuurlijk niet meer dan logisch: ‘als je de suikers concentreert, dan concentreer je ook de zuren’. Daarmee bewijst Jean-Marie nog maar eens zijn onnavolgbare inzicht.
Schenkadvies: Vanaf 2027 tot 2050, 10-12°C
Wijn-spijs advies: Tarte tatin met karamelijs en kaneelschuim.