Mede door de hoogte van de wijngaarden, gelegen tussen 200 en 1000 meter boven zeeniveau, ontstaan er grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van complexe aroma’s en smaken in de druiven. De variëteit aan bodems, waaronder vulkanische, klei, zandsteen en kalk, draagt bij aan de veelzijdigheid van de wijnen. Bovendien staan er in deze streken zowel inheemse als internationale druiven aangeplant, wat de variatie nog verder vergroot. In Alto Adige is overigens zo’n 60% van de productie wit. Een wijnhuis dat het karakter van de streek tot in alle vezels vertegenwoordigt is het kleinschalige en kwalitatief hoogstaande Gump Hof. Het is al zo’n tweehonderd jaar in het bezit van de familie Prackwieser. Vader Johan bracht zijn druiven nog naar de coöperatie, maar zoon Markus maakt zelf de wijnen. Hij wordt al vele jaren gezien als een van de beste wijnmakers van de streek en probeert alles uit zijn bijzondere terroir te halen. Hij laat zich daarbij inspireren door boeren uit de Wachau, Bourgogne en Loire. Zijn wijnen vallen op door hun balans, intensiteit, spanning en elegantie.