Alle blogs

Voorverkoop Bourgogne 2021: La Soufrandière & Bret Brothers

Door Job Joosse, 4 juli 2023

Ruim twintig jaar geleden begonnen de toen piepjonge broers Jean-Philippe en Jean-Guillaume Bret aan hun grote avontuur. Ze namen de wijngaarden over van hun opa, die er zelf nooit naar omgekeken had.

Ze hoorden bij het familie-landhuis, waar de Parijse familie Bret de zomers doorbracht. De jongens raakten zeer gehecht aan deze magische plek en besloten dat de beste manier om hier de rest van hun levens door te kunnen brengen, was door wijnboer te worden. Beide deden de benodigde opleidingen, liepen stages en doken vervolgens, als twintigers, in het diepe. De eerste jaren maakten ze hun wijnen zoals het hen was geleerd, maar al snel schoven ze op naar biodynamische wijnbouw. De laatste jaren zelfs richting de productie van natuurwijn. Niet om hip te zijn, maar vanuit een filosofie om zo gezond en puur mogelijk te werken, zonder toevoegingen aan de wijn. Zo wordt het gebruik van sulfiet tot het absolute minimum beperkt. De broers zijn beiden perfectionisten en dagen zichzelf en elkaar continu uit om te vernieuwen en te verbeteren. Inmiddels zijn Jean-Gui en Jean-Phi uitgegroeid tot iconen van de streek en ver erbuiten. Ze zijn een grote inspiratiebron voor een nieuwe generatie die betere en meer duurzame wijn wil maken. Op Domaine la Soufrandière worden alleen wijnen gemaakt van biodynamisch geteelde druiven van eigen wijngaard. Voor het label Bret Brothers, het handelshuisje van de broers, worden druiven gekocht. Deze druiven zijn minimaal biologisch geteeld, maar veelal ook biodynamisch. De kwaliteit van al hun wijnen is onberispelijk! 2021 was voor het domein en voor het handelshuis kwalitatief zeer goed. Door de vorst zijn de volumes echter 30% lager. Vergeleken met de Côte d’Or en Chablis valt deze schade nog best mee, maar toch…

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod