Alle blogs

Voorproeven: Wij(n) van WC-eend

Door Xavier Kat, 29 February 2024

Bij Okhuysen mogen we ons verheugen in ontzettend veel oude, trouwe klanten. De customer life cycle, zoals dat tegenwoordig heet, overstijgt bij ons niet zelden meerdere generaties.

Dat is natuurlijk fantastisch en een bevestiging dat we iets goed doen. Zelf denk ik graag dat dit voortkomt uit een heel goede service, ontzettend goede en loyale medewerkers en een dijk van een assortiment. Dat we voor een deel twee keer per jaar onder de loep laten nemen door onze klanten tijdens Proeven tussen de Stellingen en daarnaast belichten in Vinée Vineuse en op onze website. Dat mensen zeggen dat ze de wijn al bijna kunnen proeven als ze onze proefnotities lezen, is een groot compliment.

 

Eigen stijl
Dat kan natuurlijk alleen wanneer zij weten wat ze kunnen verwachten, omdat ze de stijl van de wijnen in ons assortiment ken-nen en weten hoe we dat onder woorden brengen. Want blijkbaar kiezen we bij Okhuysen voor een bepaalde wijnstijl. Wijnjournalisten als Ronald de Groot, Hubrecht Duijker en Jan van Lissum hebben dat ook meermaals in zoveel woorden benoemd. En het klopt zeker. Hele volle, opulente, overrijpe wijnen halen toch minder makkelijk de eindstreep op onze selectieproeverijen. Al lang voordat dit de mode werd, zochten wij naar wijnen met een zekere frisheid, spanning en diepgang. We houden van zuren. En hoewel onze wijnen mijn persoonlijke voorkeur – die ik grotendeels van mijn vader heb doorgekregen – weerspiegelen, proberen we altijd breder te selecteren. Daarom is het proefteam door de jaren heen ook verder verbreed. Bovendien zijn voorkeur en kwaliteit twee totaal verschillende dingen en heeft voorkeur ook te maken met smaakontwikkeling. Drinkt niet ieder kind liever cola dan bitter lemon en dronken we onze eerste koffie niet allemaal met veel melk en veel suiker? Niet zo gek dus dat wanneer je – zoals in ons geval – jaarlijks enkele duizenden wijnen proeft, je voorkeuren veranderen. Des te belangrijker vinden wij het om ons te blijven interesseren en verdiepen in de smaak van anderen. Maar in ons assortiment is zeker een rode draad te zien en misschien is dat medebepalend voor ons succes. “Iedere wijn bij Okhuysen is raak” krijgen we met enige regelmaat te horen. Tegelijkertijd krijgen we ook wel eens het verwijt dat we iedere wijn in Vinée Vineuse omschrijven in superlatieven, wat dus blijkbaar bij sommigen lezers een gevoel van “Wij van WC-eend, adviseren…” oplevert. Daar brengen we graag tegen in dat wij geen wijn in ons assortiment opnemen die we zelf niet graag zouden drinken. Die vrijheid hebben we gelukkig.

We kopen alleen wijnen die wij zelf graag drinken - dat is een keuze

Xavier Kat

Internationale zwaargewichten
Maar goed, juist omdat wij het belangrijk vinden dat ook andere mensen de wijnen die we importeren beoordelen, sturen we ze met regelmaat naar wijnschrijvers als Ronald de Groot, Lars Daniëls, Harold Hamersma, Onno Kleyn, Nicolaas Klei, Hubrecht Duijker, Hilary Akers en anderen. En dan zijn er nog de zwaargewichten uit het buitenland als de Wine Advocate, Wine Spectator, Decanter, Vinous, RVF etc. die ook regelmatig wijnen van ons proeven en beoordelen. Met name van deze laatste categorie is de invloed op het succes van de wijnverkoop nogal impactvol. Hoe dat werkt, heb ik proberen te duiden in het achtergrondverhaal van deze Vinée Vineuse.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod