Door Wat Schaft de Podcast, 25 november 2022
Ingrediënten (4 personen):
*Gochu Chang kan je ook vervangen door sambal oelek waar je de pitjes uitzeeft maar dat geeft wel een ander aroma.
Voorbereiding max 1 dag vantevoren
Mayonaise maken: 3 methodes
Kies afhankelijk van je voorkeur een van deze methodes:
Vul het knijpflesje als je dat gebruikt met de mayonaisse
Bewaar afgedekt in de koelkast
Garnalen pellen
Ontdooi de garnalen. Dit gaat sneller als je ze in lauw water legt. Pel nu alleen het lichaam. Laat kop en staart zitten. Snij de rug met een scherp mes in en trek het darmkanaal eruit.
Bewaar de garnalen afgedekt.
Snij de bieslook in hele dunne ringetjes
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Bereiden en opdienen
Verwarm 4 grote borden voor in de oven (max 60 graden).
Bestrooi de garnalen royaal met zout.
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Doe er scheut plantaardige olie in. Bak de garnalen aan een kant 1 minuut, draai om.
Schenk nu 50cc van de sterke drank erbij en steek aan. Laat de alcohol helemaal verbranden.
Draai het vuur uit en neem de garnalen uit de pan na +/-1 minuut. Je kan een garnaal voorzichtig insnijden om te kijken hoe gaar hij is. Garnalen zijn het lekkerst als ze net niet helemaal gaar zijn, als het midden nog een beetje doorschijnend is.
Haal de borden uit de oven. Leg een garnaal midden op een bord. Maak er met de knijpfles een gelijkmatig zig-zag patroon van mayonaise op.
Bestrooi met een beetje bieslook.
Vega alternatief:
Ingrediënten (4 personen):
Voorbereiding (tot 3 dagen van tevoren)
Draag (wegwerp)handschoenen, want schorseneren scheiden een melkachtige substantie af die enorm plakt. Zet een kom klaar met koud water en het sap van de halve citroen.
Schrob de schorseneren schoon onder kraan en schil ze met de dunschiller. Snij uit elke schorseneer 3 mooi stukken. Snij schuin voor een fraaier effect. Doe de stukken schorseneer meteen in het water met citroen.
Verhit een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Schenk een laag van ongeveer ½ cm olie in de pan.
Neem de stukken schorseneer uit het wat en droog af met een theedoek. Zout royaal aan alle kanten.
Rooster de schorseneren op middelhoog vuur tot ze gebruind en beetgaar zijn, 2-4 minuten afhankelijk van de dikte van de schorseneren. Blijf ze voortdurend bewegen tot ze goudbruin zijn.
Laat de schorseneren uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Bewaar de schorseneren afgedekt in de koelkast.
Bereiden en opdienen
Zet de schorseneren afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten in een oven van 160 graden.
Zie verder recept van geflambeerde garnaal.