Alle blogs

Tour de vigne: Finca Can Feixes

Door Elisa Duivestein, 12 February 2021

La historia especial de la familia Huguet. Een initiatie in de bijzondere geschiedenis van de Finca Can Feixes.

Catalanen zijn trotse mensen, harde werkers en ondernemend. De mensen met wie we in dit deel van Spanje samenwerken, hebben bepaald niet de ‘mañana mañana-mentaliteit’. Een van onze lievelingsdomeinen komt uit dit gebied: Finca Can Feixes van de familie Huguet, uit de D.O. Penedès, en wel uit de Alto Penedès, het mooiste deel van de streek. De drie fantastische broers José-Maria, Joan en Xavier runnen de eeuw-enoude Finca, die nu ruim honderd jaar van hun familie is. Zij creëerde een waar modeldomein. 

 

Het willen excelleren zit de broers in de genen, want alle drie zijn uiterst ambitieus en gedreven in hun werkzaamheden. Tegelijkertijd zijn ze uitermate hartelijk en gastvrij; het is een feest om hier te komen. We nemen u dan ook graag mee voor een kleine rondgang op dit domein. Een bezoek aan dit domein kent vele facetten. Ten eerste is daar het prachtige, oude burchtachtige gebouw, compleet met toegangspoort, uitkijktoren en kapelletje, waar nog tot kort geleden zondags de mis werd opgedragen voor alle bewoners uit de omgeving. De oude kelder is ingericht als oud wijnmuseum, gevuld met eeuwenoude gebruiksvoorwerpen, waar vroeger de wijn mee werd gemaakt en in bewaard. 

 

Na hier geïnteresseerd rondgesnuffeld te hebben, is het tijd om bij Joan in de oude Landrover te gaan en de wijngaard in te stappen. Vanaf het hoogste punt van het domein is het uitzicht prachtig. Joan legt uit: “We leven hier in een paradijs voor de wijnbouw. De bodem is zeer interessant en bestaat uit kalkrijke klei. Daarnaast hebben we een ideaal microklimaat, dat mede wordt bepaald door de relatief hoge ligging van ons domein (400 meter boven zeeniveau), op de uitlopers van het Montserratgebergte. De winters zijn hier vrij koel en in de warme zomers is er de matigende invloed van de middellandse zee en brengen de nachten verkoeling. Veel druiven voelen zich hier op hun plek. Ook druiven waarvan je op voorhand zou denken dat Spanje er te heet voor is. Hier dus niet! Daarnaast bezitten we 300 hectare grond, waarvan maar tachtig zijn beplant met wijngaard. Onze familie heeft altijd zeer gehecht aan de biodiversiteit. We werken dan ook volledig biologisch in de wijngaard en proberen daarnaast ook zo duurzaam mogelijk te zijn in alles wat we doen.” Al rondkijkend zie je tussen en rondom de wijngaarden overal bloemen, er vliegen vlinders en bijen. En we worden omringd door bos. Onnodig om te vertellen dat alle druiven hier met de hand worden geoogst.

 

In de kelder

Hier neemt broer José-Maria, de technicus, het stokje over. Zo is de rolverdeling. We dalen ver af onder de grond. Het gaat hier maar liefst drie verdiepingen omlaag. De natuurlijke koelte is ideaal voor de opvoeding van de wijnen, dat hier met veel zorg gebeurt. “In de diepste kelder laten we onze wijnen rustig op fles rijpen. De middelste etage is speciaal voor de rijping van de cava, die hier lange tijd ‘sur latte’ ligt om een hoge kwaliteit van Gran Reserva te kunnen maken. In de bovenste kelder liggen de houten vaten, voor de rijping van de wijn op vat. We proberen zo weinig mogelijk te pompen, dus we maken vooral gebruik van de zwaartekracht.” 

‘Corpinnat’ is ontstaan uit de ambitie om betere wijnen te maken dan nu gebeurt binnen de D.O. Cava

Een rondgang door de kelders is indrukwekkend. Alles ziet er piekfijn en georganiseerd uit. Bij beide broers beginnen hun ogen te fonkelen als ze over hun vak praten en je voelt hun trots voor hun Finca en familie. In de kelder probeert José-Maria minimaal in te grijpen en de natuur zijn gang te laten gaan. In de wijnen zoekt hij naar expressie van het fruit, karakter van het terroir, een frisse zuurgraad en een optimale balans.

 

Tijdens het proeven voegt ook de derde broer, Xavier, zich bij ons. Hij houdt zich vooral bezig met het hele logistieke deel en de inkoop. Het valt meteen weer op dat al hun wijnen hun eigen plek hebben en met evenveel kennis en liefde worden gemaakt. Natuurlijk is de familie het meest beroemd om zijn uitzonderlijke cava, die pas na acht jaar z’n dégorgement krijgt, maar daarnaast zijn ook de stille witte en rode wijnen van een uitzonderlijk hoog niveau en tegelijkertijd zeer mooi geprijsd. Wat is het toch een voorrecht om al zo vele jaren met dit domein te mogen samenwerken!

Hectares
300 ha, waarvan 80 ha wijngaard

 

Druivensoorten
Wit: 25% parellada, 20% macabeo, 10% xarel.lo, 5% chardonnay en 5% malvasia
Rood: 10% tempranillo, 10% merlot, 5% pinot noir, 4% cabernet-sauvignon en 6% petit verdot

 

Leeftijd stokken
Gemiddeld 40 jaar oud

 

Bodemsoort
Kalksteen en klei

 

Landbouw
Biologisch

 

Klimaat
Mediterraan, met koele nachten door de hoogte (400 meter)

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod