Door Eva Posthuma de Boer, 23 november 2023
Ingrediënten (voor 4 personen):
voor het deeg
200 g bloem
120 g koude, zoute boter, in blokjes
1 ei
40 g hazelnoten, gemalen
25 g blauwe kaas, verkruimeld
voor de vulling
1-2 pompoenen (650 g)
4 eetl. olijfolie
2 theel. tijmblaadjes + wat takjes om te
garneren
peper en zout
100 g oude kaas, in blokjes van ½ cm
30 g hazelnoten, grof gehakt
20 g boter + iets om in te vetten
ook nodig
springvorm 26-28 cm ø
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine, voeg 2 tot 3 eetlepels water toe en mix tot een egaal deeg.
Doe dit snel, daardoor krijg je een lekkere brosse bodem.
Vorm er een bol van, wikkel die in plasticfolie en leg die minimaal 30 minuten in de ijskast.
Snijd de pompoenen doormidden, schep de pitjes en draden er met een lepel uit.
Snijd er sikkelvormige parten van en schil die.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de plakken pompoen in twee ladingen aan weerszijden bruin.
Voeg de tijm, peper en zout toe.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Vet een springvorm in met de boter.
Leg de pompoenplakken zo strak mogelijk in een cirkel in de taartvorm.
Ze mogen overlappen, en je kunt ze bijsnijden om ze beter te laten passen.
Verdeel de blokjes kaas en de helft van de gehakte hazelnoten over de pompoen.
Haal het deeg uit de ijskast en rol het uit tot een plak iets groter dan de springvorm.
Leg over de pompoen heen en vouw overtollig deeg langs de randen naar binnen.
Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin kleurt.
Haal uit de oven en zet de oven op grillstand.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Keer de taart om op de bakplaat en verdeel rest van de gehakte hazelnoten erover.
Smelt de 20 gram boter en bestrijk de taart met de gesmolten boter.
Zet de taart nog 4-6 minuten onder de grill tot de pompoen mooi bruin gebakken is.