Alle blogs

Pinot nero: niets lekkerder dan licht gekoeld op een zomerse dag

Door Elisa Duivestein, 17 juni 2022

Soms vol spanning en gelaagdheid, soms van een serene eenvoud, maar altijd met een prachtige elegantie. In Friuli is de pinot nero druif in zeer goede handen bij de familie Braidot, die hier al sinds 1870 schitterende wijnen maakt. Ze maken enkel monocépage – wijnen gemaakt van één druifsoort – en doen dat met groot succes.


Pinot noir heet in Italië dus pinot nero en gedijt het best in een gematigd klimaat. Niet te warm, niet te koud, niet te nat – kans op schimmel – en dan het liefst ook nog een lang groeiseizoen alsjeblieft. Veeleisend op z’n minst zou je kunnen zeggen, dat is waarom veel wijnmakers zich hier ook niet aan wagen. Te moeilijk, bewerkelijk en tijdrovend.

 

Bij Matteo Braidot gingen ze deze uitdaging niet uit de weg en dat resulteert in een heerlijk sappig glas vol uitbundig rood fruit, frisheid, lengte en fijne zuren. De perfecte wijn voor deze zomer! Drink hem lichtgekoeld (tussen 12 en 14 graden celsius) bij de barbecue of harde gerijpte kazen of eigenlijk elk moment dat je er zin in hebt.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod