Alle blogs

Oratoire Saint-Martin: Het beste wat Cairanne te bieden heeft

Door Femke Pruis, 07 March 2024

Wie wel eens in dit schitterende stukje Frankrijk is geweest, weet dat de zuidelijke Rhône bezaaid is met schilderachtige dorpjes.

Dikwijls gelegen op een heuveltop, omringd door wijngaarden. Cairanne is zo’n dorp en haar wijnen werden tot voor kort geschaard onder de noemer Côtes du Rhône Villages. Toch hebben de wijnen van Cairanne altijd een eigen karakter gehad. Ze bezitten een onderscheidende levendigheid en lichtvoetigheid. Niet verwonderlijk dus dat in 2015 werd besloten het dorp een eigen herkomstbenaming toe te kennen. Dat werd de AOC Cairanne, een van de cru’s van de zuidelijke Rhône.

De wijnen bezitten een onderscheidende levendigheid en lichtvoetigheid

Femke Pruis

‘Ons’ Domaine Oratoire St-Martin wordt gerekend tot de beste producenten van de appellation. Het domein is eeuwenlang met grote toewijding gerund door de familie Alary. In 2020 werd bij gebrek aan opvolging besloten het domein over te doen aan een andere bekende wijnfamilie, de Fabres uit Châteauneuf-du-Pape. 2022 is het eerste oogstjaar dat Pierre Fabre zelfstandig heeft gedraaid. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verkopen, keken de Alary’s de eerste jaren nog over zijn schouder mee. Niet omdat de broers hun levenswerk niet los durfden te laten, maar om Pierre zo veel mogelijk mee te geven van hun biodynamische manier van werken. Een slimme zet, want de wijnen zijn nog even wonderschoon als altijd.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod