De rit naar Batea duurt circa anderhalf uur, maar is zeer de moeite waard. Vanaf de drukke en toeristische kust rijd je steeds verder omhoog door een ruig en adembenemend mooi landschap diep in het bergachtige binnenland in het zuiden van Catalonië. Ik kom langs het beroemdere Priorat en ook het omliggende Montsant. De wegen worden steeds smaller en gaan meer en meer kronkelen. Op de achtergrond woeste rotspartijen met prachtige contouren. Ik rij door slaperige plaatsjes, die in de hitte van de ochtendzon een verlaten indruk maken. Hier zie je nauwelijks toeristen.
Bottelen en oogsten
Direct na de afslag naar het domein van Joan zie je de moderne wijnmakerij en vatenkelders liggen. Als ik binnenkom in de ontvangstruimte komt Joan meteen enthousiast gebarend en zwaaiend op mij af. Hij is druk bezig met de botteling van oogstjaar 2022. Over een paar weken moet alles klaar zijn om de ruimte te hebben om van start te gaan met de oogst van 2023. Hij is blij dat ik er ben en wil mij graag de wijngaarden laten zien. Hij heeft een aantal ambitieuze projecten waar hij zichtbaar erg trots op is. We springen in zijn bestelbus die hij duidelijk gebruikt voor alle werkzaamheden, ook in de wijngaarden. Er is geen airco, maar gelukkig brengen de open ramen wat verkoeling. Ik kan mij geen betere gids wensen, want Joan is de president van de denominiación de origen Terra Alta. Hij kent dit gebied op zijn duimpje. We rijden door het dorp Batea direct naar het zuiden. Hier ligt een kleine afgeschermde vallei genaamd Trufes. Hier, op de grens met Aragón, vlak bij de rivier Algars heeft Joan in 2020 een aantal nieuwe wijngaarden aangeplant. In deze koelere vallei heeft hij veel garnatxa blanca en de garnatxa peluda staan. Deze lokaal typische druivenrassen zijn volgens hem de toekomst van Terra Alta. Hier op 400 meter hoogte is het uitzicht schitterend. Wijngaarden worden afgewisseld met mediterrane bosschages van wilde kruiden als tijm, venkel en heel veel kleine struikjes met geurige rozemarijn. Vanaf het hoogste punt van de wijngaard kijken we richting Aragón, met eindeloze bossen en bergen. We lopen samen verder door de wijngaarden. Nog een paar weken en dan zijn de druiven perfect rijp. De arme bodem is hier rijk aan kalksteen. Joan legt uit dat in Terra Alta de wind ook een belangrijke rol speelt voor de kwaliteit. El Cerç komt uit het binnenland en El Garbí komt vanaf de kust. Het houdt de wijngaarden schoon, droog en helpt de druifjes concentreren.
Biodiversiteit
Bij de aanleg van deze nieuwe wijngaarden heeft hij veel rekening gehouden met de biodiversiteit. Dit zorgt voor een natuurlijk evenwicht en beschermt de wijngaarden. Tussen de wijngaarden heeft hij brede stroken met struiken en boompjes intact gelaten. Het mediterrane klimaat is perfect om biologisch te werken en dat kan hier ook nog eens heel gemakkelijk duurzaam. Na de wandeling door de wijngaarden gaan we terug naar zijn kelder. Deze is modern, perfect schoon en heeft een logische routing van druiven naar wijn. Volgens Joan draait alles om de kwaliteit van de druiven. De vinificatie en opvoedingen zijn sober om een maximale expressie van het terroir te krijgen. Hij stelt voor om wat van zijn wijnen te proeven in het restaurant tegenover zijn domein. Met gemak het beste restaurant in een straal van zestig kilometer zegt Joan lachend. Het restaurant is typisch Spaans. Voor een Nederlander heeft het meer weg van een voetbalkantine, compleet met Tl-verlichting en een televisie die op de achtergrond aanstaat. We proeven samen zijn nieuwe ‘Vinyelles’-serie en de cuvées die hij maakt van zijn oudste stokken. De wijnen maken veel indruk; puur en geconcentreerd, maar met altijd een elegante frisheid die ze heel verteerbaar mak. Al snel blijkt de keuken inderdaad indrukwekkend goed te zijn. Van verse lokale ingrediënten worden echte Catalaanse meesterwerkjes gemaakt. De wijnen komen perfect tot hun recht en het is leuk om te proeven hoe de verschillende cuvées bij de gerechtjes passen en tegelijk zo breed inzetbaar blijken. Na de lunch drinken we nog een klein kopje koffie op het terras en zal ik daarna weer verder moeten met vakantie vieren. Om op pad te kunnen met een van de grootste specialisten van de streek en te leren van zijn filosofie is een voorrecht. De trots en het enthousiasme die Joan heeft voor zijn streek is terug te proeven in al zijn wijnen! Dit bezoek aan Joan bij Altavins was een geweldig leerzame ervaring.