Alle blogs

Onder de loep: Tempranillo

Door Job Joosse, 07 September 2023

In deze rubriek gaan we dieper in op de geschiedenis en de karakteristieken van de beroemdste wijndruiven.

Aan de hand van voorbeelden uit ons assortiment laten we de overeenkomsten én de verschillen zien tussen wijnen die gemaakt zijn van één specifieke druif. Deze keer gaan we het hebben over de tempranillo, de nationale druif van Spanje.

 

Vroeg rijp
In een land waar mañana de nationale mantra is, valt alles dat vroeg is op. De naam tempranillo komt van het woord temprano, wat vroeg betekent. Letterlijk vertaald zou deze druif in het Nederlands ‘vroegertje’ heten. Deze naam verwijst naar het feit dat de stokken vroeg uitlopen en de druif vroeg rijp is. Al vroeg komen we de druif tegen: de oudste geschriften die waarschijnlijk refereren aan deze druif – in het meervoudige ‘Las Tempraniellas’ – komen uit de dertiende eeuw. Het eerste echt betrouwbare document komt uit het begin van de negentiende eeuw. DNA-onderzoek toont aan dat La Rioja de meest voor de hand liggende geboorteplaats is van de tempranillo. De druif wordt echter op het gehele Iberisch schiereiland aangeplant, hij heeft de gave zich makkelijk aan te passen.

De Spanjaarden ontdekken steeds meer het grote potentieel van deze eigen druif.

Job Joosse

Na de witte airén van La Mancha is tempranillo verreweg de meest aangeplante druif van Spanje. Iedere streek in Spanje heeft een sterke eigen cultuur, een plaatselijk dialect of zelfs officieel erkende taal. In veel provincies heeft de tempranillo dan ook een eigen naam en een lokale mutatie ondergaan, die zich perfect heeft aangepast aan het terroir. Zo wordt deze druif in Ribera del Duero tinta del país of tinto fino genoemd, in Toro tinta de toro, in La Mancha cencibel, in het Catalaans ojo de liebre en in de Levante jancivera.

 

Het terroir spreekt
Tempranillo is een exponent van de Spaanse wijnrenaissance. Er is momenteel geen land waar zoveel gebeurt op wijngebied en de Spanjaarden ontdekken steeds meer het grote potentieel van hun druif. Vroeger werd de tempranillo vaak omschreven als een rustieke druif. Tegenwoordig weten we dat de typische karakteristieken van de druif veelal werden overvleugeld door de traditionele lange houtrijping. Nu draait het om de kwaliteit van de wijn, het terroir moet spreken. Rijpe tempranillo wordt vaak getypeerd door zwoel fruit als aardbeien en zwarte pruimen, met een hartige ondertoon van leer, tabak en ceder. Wijnen van tempranillo zijn gemaakt voor de hartige Spaanse keuken met zijn iberico-vleeswaren als jamón en lomo, rijke stoofgerechten met pikante chorizo, bonen, gerookte paprika en specerijen als komijn, kaneel en saffraan. Er gaat niets boven op houtskool geroosterde verse groenten, rood vlees als chuletón of lamskoteletten met een mooi gerijpte tempranillo!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod