Alle blogs

Okhuysen klassiekers: Michel Tête

Door Elisa Duivestein, 02 September 2022

Op het moment dat de Beaujolais kampte met een minder imago, was Michel Tête een van de wijnmakers die besloot het anders aan te pakken. Hij verkoos kwaliteit boven rendement en liet de gamaydruif weer schitteren als nooit tevoren.

Na de successen van Michel begint zoon Sylvain nu een steeds grotere rol op zich te nemen in het wijnbedrijf, dat al generaties lang in bezit is van de familie. Het begon allemaal met Françis Tête, eerst vatenfabrikant en keldermeester en vervolgens oprichter van het domein. Hij gaf het door aan zijn zoon Raymond, een pionier op het gebied van directe verkoop vanuit de kelders van het domein. Sinds 1980 staat dus Michel Tête, gesteund door zijn echtgenote Françoise en inmiddels zoon Sylvain, aan het roer.


Zij bouwden het domein verder uit en doopten het in 1988 om tot ‘Domaine du Clos du Fief’, een verwijzing naar een van de akkers. Het familiedomein beslaat drie cru’s uit de Beaujolais – Juliénas, Saint-Amour en Moulin à Vent – waar in totaal 13 hectare is aangeplant met gamay noir à jus blanc.

Het gulle en vriendelijke karakter van vader en zoon vind je terug in hun wijnen

Tête werkt via de traditionele vinificatiemethode ‘semi-carbonique’. Dat wil zeggen dat een deel van de druiven een ‘macération carbonique’ krijgen – de vergisting van hele druiventrossen in een afgesloten vat – waardoor de frisse en fruitige tonen die zo typerend zijn voor beaujolais behouden blijven. Michel en Sylvain laten in de kelder niets aan het toeval over en gaan zeer secuur te werk. Juliénas is één van de kleinere appellations van de Beaujolais en staat bekend om zijn aardse en pure, karaktervolle wijnen. Het dorpje Saint-Amour ligt in het meest noordelijke puntje van de Beaujolais en staat daarentegen, wat de naam al een beetje doet vermoeden, voor pure verleiding. Fruit en mineraliteit komen prachtig samen in dit glas!

Met zijn klassieke stijl heeft Michel Tête in belangrijke mate bijgedragen aan de renaissance van Beaujolais

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod