Alle blogs

Mythische wijn: Il Mosnel

Door Max Funcke, 17 June 2022

Wijnen die je eens in je leven gedronken moet hebben.

Vraag een Italiaan naar zijn favoriete mousserende wijn, en dikke kans dat zijn antwoord zal luiden: ‘Franciacorta, naturalmente!’. Dit herkomstgebied, in het heuvelachtige hart van Lombardije, brengt zeer karaktervolle, verfijnde wijnen voort die het hart van menig wijnliefhebber sneller doen kloppen. Met dankzij de Alpen en het nabijgelegen Iseomeer een koel klimaat en een bodem rijk aan kalksteen en mineralen, zijn de omstandigheden ideaal voor de productie van mousserende wijn. Tel daarbij op dat de regelgeving één van de strengste is van Italië, en je hebt alle ingrediënten voor een legendarische wijn. Een middelmatige franciacorta bestaat eigenlijk niet.


En tóch is de ene franciacorta de andere niet. Neem Il Mosnel, dat al sinds 1836 bestaat en aanvankelijk rode wijn maakte. Zelfs in een gebied met zo’n klinkende reputatie weet dit familiebedrijf zich al vijf generaties te onderscheiden. Emanuela Barzanò Barboglio, vierde generatie, veranderde koers in de jaren zestig van de vorige eeuw. Voortaan zou Il Mosnel zich in plaats van op rode wijn uitsluitend toeleggen op de vervaardiging van mousserende wijn. Volgens de traditionele methode, welteverstaan, met tweede vergisting op fles. 

In Italië is ‘3 Bicchieri’ de hoogste onderscheiding die een wijn kan krijgen

Toen Emanuela in 2007 overleed besloten haar kinderen, Giulio en Lucia, een topcuvée te maken ter ere van hun moeder: ‘EBB’, naar haar initialen. De wijn rijpt maar liefst 36 maanden en is ‘extra brut’: strakdroog. Dankzij enige houtrijping heeft de wijn geen hoge ‘dosage’ nodig om tegelijkertijd rijk en toch zeer sierlijk te zijn. Er worden jaarlijks zevenduizend flessen gemaakt, waarvan slechts tien procent wordt geëxporteerd.


Het toonaangevende Italiaanse culinaire tijdschrift Gambero Rosso beloont de EBB met de hoogste score: drie rode bekertjes. Ook de internationale wijnpers, waaronder Decanter en Robert Parker, laten steevast hun grote waardering voor Il Mosnel blijken. Wij zijn dan ook erg trots op de (zeer beperkte) allocatie die wij jaarlijks krijgen van deze mythische wijn.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod