Alle blogs

Montepulciano: van boerse kluizenaar naar publieksfavoriet

Door Max Funcke, 29 september 2023

Door de afgelegen en geïsoleerde ligging tussen de Adriatische Zee en de centrale Apennijnen, in een even ruig als adembenemend landschap, zijn de omstandigheden in Abruzzen ideaal voor het maken van grote rode wijnen.

Dankzij de combinatie van warmte, hoogte, hellingen, en het verkoelende effect dat de nabijheid van de zee brengt, is deze streek de perfecte thuisbasis voor één van de meest karaktervolle blauwe druiven van Italië: montepulciano. In recente jaren heeft de populariteit van montepulciano d'abruzzo een enorme vlucht heeft genomen. Hoe kan dat?


Allereerst is er een onmiskenbare toename in de kwaliteit van de wijnen uit deze streek. Een wijnmaker in Abruzzen moet een duidelijke visie hebben, en beschikken over veel kennis en kundigheid. Montepulciano is namelijk een druif met een gebruiksaanwijzing. Als hij niet op de juiste manier gecultiveerd en gevinifieerd wordt, dan resulteert dat al snel in strenge, donkere wijnen met ruige randjes en een boers karakter. Dat is eigenlijk precies hoe de montepulciano’s van weleer omschreven werden. De opbloei in Abruzzen is voor een groot deel te danken aan gepassioneerde, ambitieuze producenten zoals Torre Raone, die zich nadrukkelijk toeleggen op de vervaardiging van kwaliteitswijn met veel karakter. Torre Raone werd in 1997 opgezet door de vrienden Luciano Di Tizio en Antonio d’Emilio, die al sinds hun puberteit een passie voor wijn delen. Het project werd romantisch en idealistisch ingestoken; het uitgangspunt was vanaf dag één om heel pure wijn te maken van autochtone druiven. Een biologische aanpak was voor hen allebei een vereiste.

 

2019 zag de tweeëntwintigste oogst voor Torre Raone. Een warm jaar, waarin de druiven perfect rijp werden, heeft geleid tot markante wijnen met veel rijkdom. Ze herinneren ons aan de wijnen met die oerkracht van vroeger, maar hebben ook een verfijnde fruitexpressie en heel elegante tanninen. De reputatie van dit domein blijft ieder jaar groeien en ook de vraag naar de wijnen neemt enorm toe. De afgelopen tweeëntwintig jaar laten zien dat deze wijnen mooi kunnen ouderen, en dat blijft door de consument en de internationale wijnpers niet onopgemerkt. Want ook de smaak en wensen van de hedendaagse wijnliefhebber, die meer avontuurlijk is ingesteld dan ooit, spelen een grote rol in de toename van de populariteit van Abruzzen als wijngebied. Men kijkt verder dan Toscane en Piemonte, om ook elders parels te ontdekken. Daarom zien we dat steeds meer mensen ervoor kiezen om, naast brunello en barolo, ook in goede montepulciano d’abruzzo te investeren als oplegwijn.

 

Over oogstjaar 2019
Een koel en regenachtig voorjaar zorgde voor een relatief late ontbotting van de druiven. Daarna werd het al snel warm, soms zelfs heet, waardoor de druiven snel begonnen te rijpen. Gelukkig koelde het in september wat af, waardoor de oogstcondities optimaal waren.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod