Alle blogs

Korter in de keuken is langer aan tafel

Door Xavier Kat, 25 november 2022

De 37ste kersteditie van Vinée Vineuse is uit en we zijn zelf apetrots op het resultaat. Veel mensen van binnen en buiten Okhuysen hebben er weer hard aan meegewerkt. Het maken van het magazine is altijd een lang proces. Nog voordat de nieuwste editie bij de drukker ligt, zijn we al weer bezig met de volgende. Zeker de kersteditie vraagt ​​om zeer veel werk en voorbereiding. Zo kwam het dat we begin oktober voor de fotografie al een kerstboom kwamen omzagen bij een tuincentrum in Haarlem.


Tijdens het fotograferen van de bijlage waren we op een mooie nazomerdag bij Restaurant Sinck, hartje Amsterdam. De kerstmuziek stond op en de lampjes en ballen werden in de boom gehangen. Ondanks dat de mensen op straat in T-shirt liepen, zat de kerstsfeer er bij ons direct lekker in. Hoewell we te gast waren in een restaurant, gaat de bijlage vooral over thuis koken. Hobby-koks Jonas Nouwen en Jeroen Doucet startten zo'n drie jaar geleden een culinary podcast met de naam 'Wat schaft de Podcast'. Voor beginnende thuiskoks, maar eigenlijk voor iedereen die van lekker eten (en drinken) houdt. De podcast is inmiddels uitgegroeid tot een ware hit. Voor ons een aanleiding om Jonas en Jeroen te vragen om voor ons een kerstmenu samen te stellen. Een menu dat u zelf ook de komende kerst kunt koken of in ieder geval als inspiratie kunt gebruiken. Het is een prachtig menu geworden waar de wijn-spijsspecialisten van Okhuysen fantastische bijpassende wijnen bij hebben uitgekozen.


Op deze manier proberen wij u voor de komende feestdagen lekker te ontzorgen! Want ondanks de roerige tijden waar we ons in begeven, gaat de kerst hopelijk weer een welkom rustpunt vormen, waarbij de warmte van familie en vrienden, een versierd huis en een rijk gevulde tafel centraal staan. Het wegnemen van wat stress in het bedenken van wat er gegeten en gedronken moet worden, levert daaraan hopelijk een positieve bijdrage. Met die gedachte in het achterhoofd, dook ook Janny van der Heijden voor ons de keuken in en bereidde daar een overheerlijke ceviche, die u zeker zelf ook eens wilt maken!

De chefs van Lage Vuursche, Sinck, Wat Schaft de Podcast en Janny van der Heijden koken er dit nummer lustig op los

Naast alle aandacht voor het combineren van wijn & spijs – lees vooral ook de column Vinologisch van Max Funcke over kaas & wijn – maakten Frénk van der Linden en ik een bijzonder uitstapje naar Château Haut-Brion voor een interview met directeur en wijnmaker Jean-Philippe Delmas. Het werd een diepgaand gesprek, prachtig uitgewerkt en op papier gezet door Frénk. Een ander inspirerend interview was met Stach Schauberg, bekend van de leuke Stach-winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Daarnaast staan er in het blad weer enkele heerlijke columns, zoals van onze vaste columnist Aad Kuijper, maar ook van Edwin Winkels, journalist en schrijver in Barcelona. Maar bovenal gaat het in deze editie van Vinée Vineuse weer over wijn, heel veel wijn! Wat dacht u van de introductie van een gloednieuw champagnehuis?


Stoppen we dan met Champagne Devaux of met Champagne Pierre Péters? Natuurlijk niet! Maar de Champagnestreek is zo in ontwikkeling en de vraag naar goede champagne zo groeiend, dat wij met Okhuysen niets liever wilden dan nog een bijzonder huis aan ons portfolio toe te voegen. Het proberen meer dan waard! Mocht u in de feestmaand nu juist niet zelf willen koken en Amsterdam is niet een brug te ver, probeer dan een tafeltje bij Restaurant Sinck te bemachtigen. Chef Sander Bierenbroodspot, sommelier Sabas Joosten en gastheer Timo van der Stad hebben een bijzondere plek aan de Prinsengracht weten te creëren, waar naast aantrekkelijke gerechten een wijnkelder vol met heerlijke, netjes geprijsde wijnen het feest compleet maakt. Wij wensen u een goede gezondheid, gezellige feestdagen en een zeer goed 2023!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod