Alle blogs

Inkoopreis Bourgogne: Bachelet-Monnot

Door Xavier Kat, 22 juli 2022

DINSDAG 31 MEI: 08.30 DOMAINE BACHELET-MONNOT

Zoals bijna altijd slapen we in het centraal gelegen Beaune in het eenvoudige Hôtel de la Paix. Deze dagen hebben we genoeg aan een goed bed en een werkende douche. We zitten al vroeg aan het ontbijt, want de broers Bachelet zijn deze dagen verschrikkelijk druk in de wijngaard en hebben alleen vroeg in de ochtend tijd voor ons. Geen probleem natuurlijk; we zijn tenslotte niet op vakantie. Het domein ligt in Dezize-lès-Maranges in het uiterste zuiden van de Côte de Beaune, ten zuidwesten van Chassagne-Montrachet, nog voorbij Santenay. Alexandre is al met het team in de wijngaarden bezig, maar Marc is gebleven om samen met Jean-François, hun vader, met ons te proeven. De 2021-wijnen zijn nog bezig met hun melkzure gisting en kunnen nog niet worden geproefd, maar er staat een flinke batterij met wijnen uit 2020 voor ons klaar. Zowel Marc als Jean-François is lyrisch over het jaar 2020. Volgens de laatste is dit het beste oogstjaar dat hij ooit gezien heeft. De volumes die geproduceerd zijn, zijn ook nog eens redelijk. Dat is helaas anders in 2021, waarin ongeveer 40% verloren is gegaan, met name door de vorst en dan vooral in de premier cru wijngaarden. In de loop der jaren hebben de broers steeds meer hun eigen stijl gevonden. Ze zoeken telkens weer naar verfijning en balans. De invloed van het hout is door de jaren steeds verder afgenomen. Zo is het percentage nieuw hout verkleind, werken ze met grotere vaten en is de vatrijping maximaal één jaar. Hierna rijpen de wijnen nog zo’n zes maanden verder op tank, op de fijne lies. In 2020 ging het maken van de witte wijnen bijna vanzelf, zoals wel vaker in een groot jaar. Bij het maken van de rode wijnen moest er meer opgelet worden. Zo moest er in de wijngaard – zodra de rijpheid er was – heel snel worden geoogst. Dit omdat de suikerwaarden in de druiven opeens snel opliepen, met het risico van alcoholische, zwaardere wijnen. Ook in de kelder moest opgelet worden dat de extracties niet te hevig werden.


Dat de broers precies de juiste keuzen gemaakt lijken te hebben, bewijzen de wijnen, die ondanks de aanwezige kracht zeer verfijnd en evenwichtig blijven. Voor extra frisheid en energie in de wijnen werd voor sommige wijnen deels met grappes entières (hele trossen) gewerkt. Hierbij worden de druiven voorafgaand aan de weking en de vergisting niet ontsteeld, maar vergisten de hele trossen, inclusief de steeltjes. Zoals altijd was de proeverij weer indrukwekkend en bewijst dit domein zijn status van tophuis. Bij het weggaan komt Madame Bachelet nog snel aangewandeld om ons te begroeten. Al vanaf het eerste oogstjaar werken we met haar zoons samen en dat schept toch een bijzondere band.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod