Alle blogs

In de wijn gedoopt: Oh what a night

Door Aad Kuijper, 15 June 2022

Als wijnen op hun makers lijken dan geldt dat bij uitstek voor de wijnen van Jean-Marie Guffens. Die zijn namelijk net als hun baasje nogal indrukwekkend zoals alles aan Jean-Marie indrukwekkend is.

Zijn voorkomen, zijn humor, zijn ongezouten meningen. Wie hem volgt op Instagram weet wat ik bedoel. Ooit begonnen met een piepklein wijngaardje in de Bourgogne, heeft Jean-Marie inmiddels nogal wat neergezet waar hij trots op mag zijn. Zo heeft hij niet één maar meerdere chateaus. In niet één maar meerdere appelations waar alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen. Wit-goud welteverstaan, over zijn rode wijnen was ik tot nog toe iets minder enthousiast (niet boos worden Jean-Marie) want soms te “indrukwekkend” naar mijn smaak. Ik herinner me nog een proeverij waarbij ik dat beleefd probeerde duidelijk te maken: U maakt rood zoals u wit maakt, begon ik terwijl ik argeloos een slokje van een indrukwekkende rode proefde. Da-heddegij -goebegrepen! bulderde Jean-Marie, die dat als een compliment opvatte waar dat eerlijk gezegd niet zo bedoeld was. 

De wijnen van Jean-Marie Guffens zijn net zo indrukwekkend als hijzelf.

Aad Kuijper

Daarop sloeg hij mij op de schouders en hieven we het glas, waarna we het er nooit meer over gehad hebben. In de jaren die volgden werd Jean-Marie door het gezaghebbende Revue des Vins de France meermaals gekroond tot de koning van de chardonnay. Maar nu, tien jaar later, blijkt de koning zijn rijk te hebben uitgebreid naar het zuiden waar hij ook de rode druiven heeft weten te onderwerpen aan zijn regime. Het kan zijn omdat wijsheid met de jaren komt, maar met zijn nieuwste creatie Rouge d’une Nuit bewijst Jean-Marie voor mij zijn kwaliteiten als ’s werelds beste wijnmaker nu ook in rood. Het is een ‘moderne stijl’ wijn gemaakt van cabernet, syrah en grenache waarvan het sap al na een nacht schilcontact rustig op tank verder fermenteert. Het resultaat is een soort slanke Jean-Marie, nog steeds stevig aanwezig maar nu op majesteitelijke wijze. Fruit op een schaal in een hofkeuken waar door het geopende kasteelraam een vleugje stallucht binnenwaait, anders kan ik het niet omschrijven. Wonderlijk ongrijpbaar en tegelijk aards en sappig, kortom rood zoals je het zelden proeft. Maar is dat niet de kwaliteit van de geoefende verleider? Dat je je al na één nacht voorgoed in zijn armen wilt storten om samen te vluchten naar een van zijn vele kastelen. Rouge d’une Nuit, geloof mij, het smaakt zo mooi als het klinkt.

 

Aad Kuijper is ex-wijnboer (Mas des Dames) reclameschrijver en romancier. Zijn tweede boek ‘Genadebrood’ verscheen in 2022.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod