Alle blogs

Great news uit Nieuw-Zeeland

Door Femke Pruis, 15 June 2023

Hij woont alweer zevenentwintig jaar in Marlborough, waar hij bekendheid geniet als de grote man achter de Staete Landt en Map Maker wijnen. Nu komt ‘onze’ Ruud Maasdam met een haast unieke stijl pinot noir.

We nemen jullie mee terug naar 2019. We zitten met Ruud en een glas Staete Landt nog even na te praten na Proeven tussen de Stellingen. Ruud vertelt over een paar prachtige plots pinot noir in het zuidelijker gelegen Central Otago waar hij de hand op heeft weten te leggen. Of wij interesse zouden hebben in zo’n pinot noir, is de vraag. Nou, dat hebben we wel. Wat Marlborough is voor sauvignon blanc, is Central Otago voor pinot noir; een van de mooiste terroirs in de nieuwe wereld. En zo stond hier onlangs een nieuwe wijn van Ruud op de proeftafel: zijn Central Otago Pinot Noir ‘State of Liberation’. Letterlijk een bevrijding was het voor Ruud, om voor het eerst buiten de gebaande paden van Marlborough te treden, het gebied dat hij na zevenentwintig jaar als zijn broekzak kent. Ruud heeft dan ook een neusje voor het selecteren van de mooiste percelen en terroirs, zeker als het om pinot noir gaat, een druif waarvan bekend is dat het een notoire lastpak is in de wijngaard. 

Central Otago is de Nieuw-Zeelandse variant van de Côte de Nuits.

Femke Pruis

Wie bekend is met Ruuds Marlborough Pinot Noir ‘State of Grace’, weet waar we het over hebben. Een wijn waar je de hand van de meester in herkent; elegant, zijdezacht, bijna romig in het mondgevoel. Met zijn nieuwe project in Central Otago is Ruud duidelijk op zoek gegaan naar een andere stijl pinot noir. We proefden een volle rode wijn vol woest fruit, expressief en breed uitwaaierend. Eigenlijk in alle opzichten het tegenbeeld van zijn noordelijke broertje. Nadat we Ruud enthousiast opbelden om te vertellen hoe fantastisch we zijn nieuwe wijn vonden, reserveerde hij meteen het merendeel van de driehonderd doosjes van de eerste vintage State of Liberation voor ons. En nu, inmiddels vier jaar later, hopen we dat u er net zo van zult genieten als wij.

Ruud is met zijn Staete Landt in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de smaakmakers van het eiland.

Femke Pruis

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod