Alle blogs

Garnalencocktail zonder garnalen

Door Eva Posthuma de Boer, 28 november 2024

Het geheim van een garnalencocktail, en dus ook van een garnalencocktail zonder garnalen, schuilt in de cocktailsaus. En het geheim van de cocktailsaus schuilt in de mayonaise. Die moet zelfgemaakt. Geloof me, dat is geen werk.

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 roze grapefruit
100 ml slagroom
2 eetl. ketchup
200 ml zelfgemaakte mayonaise (zie recept hieronder)
1/2 theel. cayennepeper
2 eetl. whisky, anders worcestersaus
2 eetl. citroensap
peper en zout
1 avocado, geschild en in blokjes
180 g (gele) snoeptomaatjes, gehalveerd
1/2 ijsbergsla, in dunne reepjes
3 eieren, hardgekookt, grof gehakt
5 g dille, fijngehakt - 4 mooie takjes
5 g peterselie, fijngehakt
peper en zout

 

  • Maak partjes van de grapefruit: snijd met een scherp mes de boven- en onderkant van vrucht. Snijd de schil er van boven naar beneden rondom af, waarbij je de bolling van de grapefruit volgt. Snijd alle witte stukjes goed weg. Snijd nu de partjes los - je kunt zien waar de vliezen zitten, ga daar zo dicht mogelijk langs, dan kun je het partje er zo uit tillen.
  • Klop voor de whisky-cocktailsaus de slagroom in een grote slabak lobbig. Roer de ketchup, mayonaise, cayennepeper, whisky of worcestersaus en het citroensap erdoor.
  • Voeg de avocadostukjes, tomaatjes, het gekookte ei, de gehakte bieslook en de peterselie toe, en schep voorzichtig om.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de fijngesneden ijsbergsla over 4 cocktailglazen of mooie schaaltjes.
  • Schep daarin de 'groentecocktail'. Garneer met de partjes grapefruit en takjes dille.

 

Zelfgemaakte mayonaise

2 eidooiers
2 eetl. Dijonmosterd
4 eetl. rodewijnazijn
1/2 theel. zout
zwarte peper
350 ml zonnebloemolie
sap van 1/2 citroen

 

  • Doe de eidooiers, mosterd en azijn in een flinke (sla)bak, en roer met een vork door elkaar.
  • Voeg het zout en wat peper toe. Mix met een handmixer door elkaar.
  • Giet de olie er in een klein straaltje al mixend bij. Zodra de mayonaise lobbig wordt, kun je de olie er in dikkere stralen bij gieten.
  • Breng de mayonaise op smaak met een linke kneep citroensap.
  • Voeg (eventueel een scheutje water toe om te verdunnen (de mayonaise stijft verder op in de ijskast). 
Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod