Open voor andere productiemethodes, wijngaardbeheer en druivenrassen, open om kennis te delen én om samenwerkingen aan te gaan met collega’s uit andere gebieden. Door van elkaar te leren, kan je alleen maar beter worden, zo is het idee. Deze wijn is het product van zo’n succesverhaal. Antoine Graillot, afkomstig uit Crozes-Hermitage in de Rhône, en Raúl Pérez uit Bierzo raken goed bevriend en besluiten de handen ineen te slaan. Samen leveren zij een wijn af waarin je beider achtergronden mooi terug proeft. De Encinas bezit de kracht van de Rhône en de voor Bierzo zo kenmerkende elegantie. Typisch geval 1+1 = 3. De heren hebben wat ons betreft wederom een huzarenstukje afgeleverd.
Raúl Pérez – cultheld
Met zijn ongekamde haardos en warrige grote baard springt Raúl Pérez direct in het oog. Hij is echter heel bescheiden en komt in eerste instantie bijna verlegen over. Wij leerden hem kennen door zijn samenwerking met Antoine Graillot, Diego Magaña en Rodrigo Méndez. In de wijnwereld is Raúl een cultheld en is hij een van de iconen van de ‘Spaanse wijnrevolutie’. Op heel jonge leeftijd neemt hij het familiedomein in Bierzo over. Hij wordt dé revelatie in dit dan nog onbekende herkomstgebied in het noordwesten van Spanje. In 2005 verlaat hij het familiedomein en start met zijn Bodegas y Viñedos Raúl Pérez. Zijn grote kracht is het herkennen van bijzondere wijngaarden, vaak met zeer oude stokken van lokale variëteiten. Het draait voor hem allemaal om de kwaliteit van de druiven, het unieke terroir moet kunnen spreken door een ‘hands-off’ vinificatie en opvoeding. Deze vaak ‘single vineyards’ wijnen zijn puur en zitten vol levendigheid, spanning en complexiteit.