Veel hebben we Diego niet gezien toen hij tijdens Proeven tussen de Stellingen bij ons te gast was. Er stond namelijk zo’n lange rij voor zijn proeftafel, dat hij handen tekortkwam om al zijn fans van proefslokjes te voorzien. En niet alleen onze klanten hebben Diego in hun hart gesloten, ook de internationale wijnpers schaart hem onder de beste Spaanse wijnmakers van dit moment. Niet verwonderlijk eigenlijk, want Diego komt uit een lange traditie van wijnmakers uit Navarra (Viña Magaña). Het verhaal wil dat hij tijdens een producentenreis naar de VS in gesprek raakt met collega Raúl Pérez (daar is hij weer!). Raúl haalt Diego over om naar Bierzo te komen, daar zijn immers nog hooggelegen wijngaarden met oude stokken mencía te vinden.
Het was Raúl Pérez die Diego overhaalde om naar Bierzo te komen
Dat is toch de droom van elke wijnmaker? En als Diego wil, mag hij zelfs een hoekje van Raúls eigen kelder gebruiken om zijn wijnen te maken. Diego Magaña is de ster van dit moment Tja, als de grote Raúl Pérez je zoiets aanbiedt, dan zeg je natuurlijk geen nee. En zo start Dominio de Anza in 2014. Diego’s aanvankelijk nog bescheiden project in Bierzo groeit al snel uit tot iets veel groters, wanneer hij in 2016 in Rioja Alavesa een vervallen wijngaard met honderd jaar oude stokken kan kopen die eigenlijk gerooid zou worden. De wijn die hij ervan maakt is spectaculair, en dat is zijn ‘San Ginés’ nog steeds. Inmiddels bezit Diego in Rioja verschillende percelen met een keur aan bodemtypen met vaak fieldblends van oude stokken tempranillo, graciano, garnacha, viura en malvasia, waar hij de meest fantastische, elegante wijnen van maakt. De percelen zijn klein en de opbrengsten dus ook, zeker omdat Diego ook nog eens zeer streng selecteert. Het is precies die liefde en precisie die je terug proeft in zijn wijn.