Hij en zijn vader Luís vinden ongekende inspiratie in twee grote vinho verde-terroirs; een aan zee en een in de bergen. Die inspiratie ligt aan de basis van Vinevinu, hun gezamenlijke domein. Vader Luís kennen we uiteraard van het bekende Portugese wijnhuis Soalheiro, in 1974 opgezet door zijn vader João António Cerdeira die de hele wereld kennis liet maken met de alvarinhodruif. De volgende generatie wist het domein naar een ongekend niveau te tillen. Zo werden de wijnen uit Melgaço het synoniem voor alvarinho. Flash forward naar 2025. We verwelkomen vader en zoon op onze voorjaarseditie van Proeven tussen de Stellingen. Wij hebben de wijnen al even geleden geproefd en waren laaiend enthousiast; wat is dit góéd. De vraag was dan ook niet óf, maar wanneer we ze konden importeren. Hun eerste oogstjaar, 2024, is inmiddels door de internationale pers geproefd en ook die steken de loftrompet over de wijnen van vader en zoon. Tijd dus om het publiek kennis te laten maken.
Het feit dat Luís geen onbekende bij Okhuysen is, maakt iedereen heel nieuwsgierig naar zijn nieuwe project. Luís praat voor tien; de perfecte gelegenheid voor Manuel, die zichtbaar nog even moet wennen aan al deze aandacht, om bij zijn vader ‘af te kijken’ hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Op de een of andere manier straalt Luís uit dat met Vinevinu alles voor hem op zijn plek valt. Misschien wel júíst omdat hij dit avontuur samen met zijn zoon deelt – die overigens een heel eigen kijk op wijnmaken heeft. Luís: ‘Ik ben zo ontzettend trots op mijn jongen. Zijn unieke stijl, zijn gevoel voor wijnmaken – iets wat je volgens mij niet kunt aanleren, zoiets zit in je – is fantastisch. Ik ga ook niet met de eer strijken, in deze wijnen vind je namelijk echt de signatuur terug van Manuel. Jong, modern, echt een product van de nieuwe generatie.’ Ik snap helemaal wat Luís bedoelt, maar hiermee doet hij zichzelf natuurlijk ook een beetje tekort. Zonder zijn enorme schat aan kennis en ervaring waren deze wijnen er waarschijnlijk niet gekomen, maar inderdaad, ze zijn echt heel anders dan die we van hem gewend zijn.
In deze wijnen vind je echt de signatuur terug van Manuel. Jong, modern, echt een product van de nieuwe generatie.
Bergwijnen, zeewijnen
Ik ben geïntrigeerd door de namen van de wijnen en door de labels, die duidelijk met veel zorg zijn ontworpen. Hier zit een verhaal achter. Luís: ‘We hebben ons laten leiden door twee voor ons grote terroirs: Requião, dicht bij de zee en ons thuisland; het bergachtige Monção en Melgaço. Daarom bestaat ons logo uit zee en bergen, die deze twee werelden vertegenwoordigen. Komt de wijn van zee, dan zit er een hapje in het etiket links en kleuren we de zee blauw. Komt hij uit de bergen, dan zit het hapje aan de andere kant en kleuren we de bergen groen.’ Kijk, dat vind ik leuk – het draait hier allemaal om de details. Ik proef aandachtig en ervaar voor-al een heel andere stijl alvarinho. Dat komt deels doordat de ‘zee’-wijnen duidelijk Atlantische invloeden hebben. Luís: ‘Naast alvarinho gebruiken we ook lokale variëteiten, dit verschilt per oogstjaar. Voor de Almanua 2024, die je nu in je glas hebt, vulden we alvarinho aan met de inheemse druiven arinto en maria gomes.’ Ook wordt er heel subtiel hout gebruikt in het vergistingsproces, om de wijnen een mooie structuur te geven.
We eindigen met GURI, die ook een bijzonder etiket heeft dat afwijkt van de rest. Luís: ‘GURI betekent zoiets als jonge jongen in het Portugees.’ Bij dat laatste knikt hij naar Manuel. De wijn is gemaakt met alvarinho en loureiro van het maritieme terroir. Het hapje in het etiket zit dan ook links, en de wijn is heerlijk fris met slechts 8,5%. De nieuwe generatie die samenwerkt met de oude – het lijkt een gouden combinatie. Dat zagen we met de wijnen van Luís’ Soalheiro, en dat zien we nu met Manuel en Vinevinu. Wij hopen in ieder geval dat dit een traditie wordt die zich nog lang zal voortzetten.