Alle blogs

Castiglion del Bosco: Naast de brunello is de rosso ook van topniveau

Door Femke Pruis, 27 oktober 2025

Wanneer we het over de Grote Wijnen van Italië hebben, kunnen we niet om Brunello di Montalcino heen. De wijngaarden van dit herkomstgebied (DOCG) liggen ten zuiden van Siena, rondom het schitterende middeleeuwse stadje Montalcino. De druif van de streek is de sangiovese grosso, lokaal ook wel brunello genoemd. Hoewel dit in feite dezelfde druif is als de sangiovese die iets noorderlijker ook in Chianti staat aangeplant, heeft een brunello echt een ander profiel. Zo mag een brunello pas vijf jaar na de oogst op de markt worden gebracht, met een minimale vatrijping van 24 maanden. De riserva’s zelfs pas na zes jaar. Brunello’s zijn krachtig en vol van smaak, en hebben een elegante zuurgraad waardoor het echte eetwijnen zijn. Door kelderrijping worden ze prachtig zacht en ontwikkelen ze complexe tonen van specerijen, leer en tabak. Wij werken alweer jaren samen met een van de meest prestigieuze wijnhuizen van de streek: Castiglion del Bosco.

Een brunello mag pas vijf jaar na de oogst op de markt komen

Femke Pruis

Alles draait op dit domeion om kwaliteit en duurzaamheid: zo worden alleen de allerbeste percelen gebruikt voor de brunello’s. De andere wijngaarden worden uitgebracht onder de DOC Rosso di Montalcino, die daarmee dus automatisch van een uitzonderlijk hoog niveau zijn. In de wijngaard wordt biologisch en op zo natuurlijk mogelijke wijze gewerkt. Het meeste werk – waaronder het plukken – gebeurt hier met de hand. Het volledige domein draait ook nog eens op zonne-energie en is daarmee energieneutraal.

Voorverkoopwijnen Castiglion del Bosco

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer