Alle blogs

Carte Blanche met Menno Wigmore

Door Max Funcke, 15 June 2023

Welke bijzondere wijnen raden onze winkelmedewerkers aan als zij de vrije hand hadden? Menno Wigmore kiest dan voor de Blangé Arneis van Ceretto.

Menno is al bijna acht jaar een bekend gezicht bij Okhuysen. Als winkelmanager is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van onze schatkamer in het centrum van Haarlem. Met zijn empathische persoonlijkheid en grote wijnkennis voorziet Menno iedereen die de winkel bezoekt van persoonlijk wijnadvies. Dit neemt hij erg serieus: hij neemt voor iedereen de tijd, en kent de verhalen achter iedere wijn. Maar wat drinkt hij zelf eigenlijk het liefst?


Daar hoeft Menno niet lang over na te denken: hij kiest de Blangé Arneis van Ceretto. ‘Ik ben van nature avontuurlijk ingesteld. Op vakantie ga ik vaak naar Italië om te klimmen, en wijnen te ontdekken die ik nog niet ken. Zo was ik eens op bezoek bij Ceretto in Piemonte en heb toen deze Blangé geproefd. Het is echt zo’n wijn die je buiten de gebaande paden vindt. Hij haalt je een beetje uit je comfortzone. En hoewel Piemonte vooral bekendstaat om grote, complexe rode wijnen zoals barolo en barbaresco, vind ik dat ook de witte arneis het terroir van de streek op mooie wijze weergeeft. Helaas is hij voor veel mensen onbekend. Dat is zonde, want de Blangé is heel goed. Hij heeft een eigen karakter. Veel fruit, maar ook iets hartigs. En hij heeft een piepklein beetje koolzuur, waardoor hij licht tintelt. Dankzij zijn spanning en veelzijdigheid past hij heel goed bij de Italiaanse keuken.’
Een andere reden dat Menno de Blangé kiest, is dat hij een filosofische gelijkenis ziet tussen Ceretto en Okhuysen. ‘Ceretto is een beroemd familiebedrijf met een gevestigde reputatie. Ze kennen en respecteren het ambacht van het wijnmaken, maar blijven tegelijkertijd innoveren en kijken naar de wensen van de hedendaagse wijndrinker. Ze zorgen bijvoorbeeld dat hun wijnen op jonge leeftijd al mooi op dronk zijn, en dat ze altijd mooi expressief fruit en een fijne frisheid hebben. De benadering van Okhuysen vind ik vergelijkbaar.

Het was voor mij een ontdekking dat het grote terroir van Piemonte ook zulk mooi wit voortbrengt.

Menno Wigmore

Wij hebben een indrukwekkend verleden en een mooi aanbod. We eren traditie en je kunt veel klassieke wijnen bij ons vinden. Maar er vinden ook fantastische ontwikkelingen plaats in de wijnwereld. Het mooie vind ik om een balans te vinden tussen eerbied voor traditie en nieuwsgierigheid naar ontwikkeling en vooruitgang. Ik denk dat onze klanten dat idee ook aanspreekt: sinds een aantal jaar zie ik een toename in de diversiteit van onze klanten. Daar word ik heel blij van, want het genieten van mooie wijn is voor iedereen.’

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod