Le Capezzine is precies datgene wat je je voorstelt bij een Toscaans wijnhuis. Een onverharde oprijlaan, het grind aan beide kanten geflankeerd door cipressen en daarachter de wijngaarden tot zover het oog reikt. Aan het eind van het grindpad het landhuis inclusief eigen kapel, wijnmakerij en wijnkelders. Ooit behoorde het allemaal toe aan de naamgevers van het wijnhuis, de invloedrijke adellijke familie Avignonesi (afkomstig uit Avignon). In de loop der jaren heeft de familie in belangrijke mate bijgedragen aan de naamsbekendheid en de uitstekende reputatie van de wijnen van de streek, waaronder de vermaarde vino nobile en de rosso di montepulciano.
In 2009 breekt er een nieuw belangrijk hoofdstuk aan voor Avignonesi. Dat is het moment waarop de Belgische jurist Virginie Saverys het domein koopt en overneemt. Virginie – groot pleitbezorger van de duurzame landbouw – gooit het roer drastisch om. Het is Virginies stellige overtuiging dat een gezonde wijngaard begint bij een gezonde bodem en dus wordt alles in het werk gesteld om een gezond ecosysteem in de wijngaard te creëren. Het eerste waar ze mee stopt is het gebruik van pesticiden. Die pakken immers niet alleen de ziekten in de wijnstok aan, maar doden ook al het andere leven in de grond en in de lucht. En haar gelijk is inmiddels meer dan bewezen. Avignonesi is onder haar leiding uitgegroeid tot het grootste biologisch werkende wijnhuis van Italië. Inmiddels worden alle 170 hectare aan wijnaarden zelfs compleet biodynamisch bewerkt en de wijngaarden zijn vol leven, zowel boven als onder de grond. Afgelopen jaar werden ze niet alleen onderscheiden met een Green Enblem door Robert Parker’s Wine Advocate (een prijs voor vooroplopers in de duurzame wijnbouw), ook verdienden ze een award in de prestigieuze Slow Wine Guide.
Voor wie de afgelopen zomers op vakantie is geweest in Toscane, zal het geen nieuws zijn dat de verandering van het klimaat hier resulteert in hete en steeds drogere zomers. Die hete zomers hoeven voor de zonminnende wijnstokken geen probleem te zijn, zolang ze maar aan water kunnen komen. Avignonesi heeft het grote geluk te beschikken over wijngaarden met kleirijke bodems die een groot watervasthoudend vermogen hebben. De bodem kan de plant zo voorzien van voeding, ook tijdens zeer warme periodes, waardoor de druiven een perfecte rijpheid kunnen bereiken zónder hun frisse zuurgraad te verliezen. Het is precies die frisheid en elegantie die we jaar na jaar terugproeven in de wijnen van dit toonaangevende Toscaanse domein.
Oogstjaren
2018
De klimatologische omstandigheden in Montepulciano waren in 2018 vrijwel ideaal, met gemiddelde temperaturen en neerslagtotalen. Omdat het in de zomer en het vroege najaar niet té warm was en er af en toe een welkom buitje viel, verliep de rijping mooi gelijkmatig. Dat gecombineerd met koele zomernachten zorgde voor een goede zuurgraad in de druiven en een aangename frisheid in de wijn.
2019
2019 was een geweldig wijnjaar voor Montepulciano. Warm (na)zomerweer gecombineerd met precies de juiste hoeveelheid regen zorgde uiteindelijk voor een geweldige productie, zowel qua kwantiteit als kwaliteit.
2020
Zonder twijfel een zogenaamde vijfsterren-vintage, een jaar waarin werkelijk alles klopte. Na een vrij milde en droge winter volgde een warme, hete zomer met zelfs enkele hittegolven. Maar doordat de avonden en nachten relatief koel waren, bleef de zuurgraad in het fruit mooi behouden, wat resulteerde in gebalanceerde en elegante wijnen.
Punten van de pers:
Nobile 2019: 92 pts James Suckling
Grifi 2020: 93 pts James Suckling
50/50 2019: 94 pts James Suckling | 92 pts Wines Critic | Gold Wine Hunter Awards