Alle blogs

Bachelet-Monnot: Een absoluut topjaar!

Door Xavier Kat, 28 June 2024

Er is op dit domein in Dezize-lès-Maranges sinds wij er in 2006 voor het eerst kwamen een hoop gebeurd. Vooral op het gebied van wijngaardbeheer, vinificatie en opvoeding.

Aan het begin van hun carrières deden de jonge broers Marc en Alexandre de dingen vooral zoals zij van hun grootvader en vader hadden geleerd. Maar met een gezonde drang om te willen excelleren, zochten zij contact met hun grote voorbeelden uit de streek om van hen te leren en probeerden zij beetje bij beetje dingen te veranderen, te verbeteren. En hoewel de wijnen kwalitatief altijd goed waren, was er een duidelijke fase waarin de broers zoekende waren. Jaarlijks kregen we een update over de veranderingen die er waren doorgevoerd en waarom die beter waren. Maar een eigen identiteit was nog niet echt zichtbaar. Ons vertrouwen in de jongens, inmiddels mannen, bleef echter onveranderd groot. Zo ontzettend gedreven als ze zijn. Sinds een aantal jaar lijkt er meer rust over Marc en Alexander te zijn gekomen en hebben ze vertrouwen in de koers waarvoor ze hebben gekozen. Ervaring komt nu eenmaal met de jaren.

 

Ten eerste worden alle wijngaarden tegenwoordig biologisch bewerkt en staat de kwaliteit van de druiven echt centraal. Voor de witte wijnen kneuzen ze de druiven na binnenkomst en het vrijgekomen sap weekt vervolgen drie à vier uur met de druiven. Het oxideren van de most zorgt voor meer stabiliteit. De opvoeding geschiedt zo’n twaalf maanden op eikenhouten vaten, gevolgd door zes maanden op Inox voor de geassembleerde wijn. Bij de rode wijnen wordt nu steevast gekozen voor de gedeeltelijke vinificatie met hele trossen (25% tot 50%), wat de wijnen meer energie en frisheid geeft. Domaine Bachelet-Monnot is inmiddels toegetreden tot een selectief gezelschap van topdomeinen. 2022 zien de broers als een absoluut topjaar. Door vroeger te oogsten, met precies voldoende rijpheid, zijn de wijnen prachtig fris, expressief en harmonieus geworden.

2022 Santenay blanc

2022 Santenay blanc

Domaine Bachelet-Monnot

0.75l

(Voorverkoop)

41.00 32 25

per fles

2022 Puligny-Montrachet

2022 Puligny-Montrachet

Domaine Bachelet-Monnot

0.75l

(Voorverkoop)

83.00 65 00

per fles

2022 Bourgogne rouge

2022 Bourgogne rouge

Domaine Bachelet-Monnot

0.75l

(Voorverkoop)

31.00 24 50

per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod