Alle blogs

André Perret: Gelukkig is er weer wit

Door Elisa Duivestein, 07 March 2024

Na een studie Biologie bracht de liefde voor de streek André Perret terug naar zijn geboortedorp Verlieu, waar hij in 1982 het domein overnam van zijn vader.

Wijnstokken stonden er in de beginjaren echter nog niet, het landgoed bestond voornamelijk uit boomgaarden. Beetje bij beetje plantte André wat aan en huurde hij wijngaarden in de buurt. Zijn filosofie is altijd geweest om de natuur niet te reppen, zelfs als dit hem beperkingen oplegt. Elk perceel is anders en wordt ook anders benaderd. Sommige stokken staan bijvoorbeeld op zeer steile hellingen en zijn lastig te bewerken. Inmiddels wordt André al weer enkele jaren bijgestaan door zijn dochter Marie.

Volgens Vinous behoren de Saint-Josephs van Perret tot de beste van de streek

Elisa Duivestein

Vorig jaar konden wij helaas niet de prachtige witte wijnen waar dit domein zo om bekend staat, aanbieden. Door de vreselijke vorst van 2021 was het voor André en Marie maar zeer beperkt mogelijk om hun geliefde condrieus te maken. Maar gelukkig waren de weergoden in 2022 positiever gestemd en kon er – nog altijd beperkt – meer wit gemaakt worden. Laten we vooral niet aan het feit voorbijgaan dat Perrets rode wijnen ook echt fantastisch zijn; Josh Raynolds van Vinous stelt zelfs dat de saint-josephs van Perret tot de beste van de streek behoren en menig côte-rôtie achter zich laten. Ook Decanter en Robert Parker’s Wine Advocate belonen de rode wijnen met topscores. Voor de trouwe fans – waartoe wij onszelf ook rekenen – een mooie bevestiging van iets wat we allang wisten. De tijden dat dit een goed bewaard geheim was, zullen we helaas achter ons moeten laten.

 

Zelf staan vader en dochter Perret niet graag in de spotlights en geven alle cre-dits aan hun bijzondere wijngaarden – en met Clos Chanson, Coteau de Chéry en les Gisières hebben ze ook enkele grote troeven in handen. Toch komt alle eer deze bescheiden wijnmakers zelf toe, want werkelijk alles uit hun portfolio is onderscheidend. Als je zulke mooie wijnen maakt, kan het niet anders dan dat je opvalt.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod