Alle blogs

Alain Graillot: De gedroomde opvolgers

Door Elisa Duivestein, 07 March 2024

Alain had het domein al een aantal jaar daarvóór aan zijn zoons Maxime en Antoine overgedragen toen hij twee jaar geleden onverwachts overleed.

Alain was een waanzinnig goede wijnmaker, die het tot dan toe minder gewilde Crozes-Hermitage decennia terug op de kaart wist te zetten. Zijn cuvée La Guiraude werd zelfs een referentie in de wijnwereld. In 1986 bezochten we voor het eerst dit – toen nog in opbouw verkerende – domein. Vanaf het eerste oogstjaar importeerden we direct de wijnen en dat zijn we altijd blijven doen. Er zijn maar weinig plekken waar syrah zo puur, zui-ver en fris smaakt als hier.


Alains werk is dus in goede handen en de broers werken geheel volgens de filosofie van hun vader. Hier en daar wordt er uiteraard een kleine verandering doorgevoerd, maar enkel om de wijnen nóg beter te maken. Net zoals hun vader dit deed, vergisten de broers hele trossen en wordt ieder perceel apart gevinifieerd en gerijpt en krijgt pas later zijn plek in de assemblage. De meer intense en krachtige wijnen komen bij elkaar in de topcuvée La Guiraude en verblijven langer op barrique en vervolgens op cuve, alvorens een jaar later gebotteld te worden.

Er zijn maar weinig plekken waar syrah zo puur, zuiver en fris smaakt als hier

Elisa Duivestein

De witte wijn wordt juist jong gebotteld. Het is een assemblage van 80% marsanne en 20% roussanne, die voor de helft op grote 600 liter-vaten wordt opgevoed. De wijn ondergaat geen melkzure gis-ting om hem elegant en levendig te houden. Voor hun rouge 2021 was het een uitdagend jaar. Er was ontzettend veel regen, maar schade door vorst bleef hun gelukkig bespaard. Wel hadden ze te maken met hagel tijdens de oogst, maar dit volgde op een lange periode van heel mooi weer. De druiven waren daardoor tegen de tijd van oogsten in topkwaliteit. Het is een frisser jaar geworden, waar de broers zelf dol op zijn. Door de goede rijpheid van de druiven heeft de wijn luchtigheid en elegante tanninen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod