Hoewel de wijncultuur op Sardinië al sinds de bronstijd bestaat, is Agripunica een nog relatief jong domein. Het begon met de droom van één man, Giacomo Tachis, dé man achter het succes van Sassicaia. In de jaren ’80 kwam hij voor het eerst naar Sardinië om als oenoloog bij Cantina di Santadi te gaan werken. Hij was al snel onder de indruk van het potentieel van de autochtone druif carignano en stelde zichzelf ten doel er grootse rode wijnen van te maken. In 2002 werden de eerste wijngaarden in Basso Sulcis aangekocht en was Agripunica een feit.
We bieden u in deze voorverkoop twee expressies van Tachis’ visie aan. Montessu bestaat voor 60% uit carignano, aangevuld met merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en syrah. De topcuvée van het huis is de Barrua, die voor 85% uit carignano bestaat en ook wordt aangevuld met Franse rassen. Overigens maken ze hier ook een zeer verdienstelijke witte wijn (Samas), een assemblage van vermentino en chardonnay. Deze vindt u niet in deze brochure, maar is het hele jaar via onze website verkrijgbaar.