Alle blogs

20 jaar Terre des Dames

Door Femke Pruis, 17 June 2022

Lidewij van Wilgen viert dit jaar haar twintigjarig jubileum. Hoewel zo’n mijlpaal uitnodigt tot achteromkijken, richt zij de blik vooruit en blijft ze investeren in het bedrijf dat ze met zo veel liefde heeft opgebouwd.

Het resultaat proeven we terug in haar wijnen, die nog elk jaar beter lijken te worden.


De wijnkelder van Terre des Dames heeft er nog nooit zo tiptop bij gelegen. Er is in de afgelopen jaren dan ook keihard gewerkt aan de professionalisering van het vinificatieproces. Waar ooit wiebelende ladders stonden, prijkt nu een loopbrug, van waaraf Lidewij de boel veilig in de gaten kan houden. Nu ook het bijna tweehonderd jaar oude dak is vervangen, is de kelder klaar voor minstens nóg eens twintig jaar.

Elke gebottelde fles bevat wel een vingerafdruk van een van mijn dochters

Lidewij van Wilgen

Maar Lidewijs grootste investering in de toekomst zijn misschien toch wel haar drie dochters, die van jongs af aan meehelpen op het Zuid-Franse wijndomein van hun moeder. Twintig jaar later zijn de meisjes van toen inmiddels goed opgeleide jonge vrouwen en voegen ze elk vanuit hun eigen expertise waarde toe aan het domein. Waar de oudste, Marijn, zich helemaal verdiept heeft in duurzaam wijngaardbeheer, wordt Fiene, de middelste dochter, klaargestoomd om op termijn de nieuwe wijnmaakster van het domein te worden. Jongste dochter Laartje verzorgt de vormgeving. Zij was het die op het idee kwam om de verschillende kleine percelen – die zo kenmerkend zijn voor Terre des Dames – in reliëf op de etiketten te laten terugkomen. Zoals we het Lidewij zelf onlangs hoorden zeggen: “Elke gebottelde fles bevat wel een vingerafdruk van één van mijn dochters.”


Dat Lidewij voorlopig nog niet klaar is met Terre des Dames, moge duidelijk zijn. En gelukkig maar, want elk jaar verheugen we ons weer op de komst van deze prijswinnende wijnen, die wij al vanaf 2002 importeren en die elk jaar lovende recensies ontvangen van vooraanstaande wijnschrijvers als Jancis Robinson. Gelukkig voor u is de jongste jaargang weer bij ons binnengekomen.

 

En we verzekeren u: Terre des Dames wordt eigenlijk alleen maar beter!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod