De enige echte Okhuysen kerstkist!

Vouvray brut mousseux,
Vignobles Brisebarre

Vinificatie: De chenindruif vindt haar oorsprong in de Loirestreek en wordt gebruikt voor zowel stille als – zoals in dit geval – mousserende wijn. Philippe Brisebarre is een wijnmaker met een grote reputatie uit Vouvray. Zijn filosofie: het combineren van traditie met moderne inzichten en technieken. Gemaakt volgens de traditionele methode met een lange flesrijping van drie jaar.

Proefnotitie: Fijne bubbel, droog met een hint van brioche en een mooie frisheid in de afdronk. 

Schenkadvies: vanaf nu tot 2027, 8 tot 10°C

Wijn-spijs advies: Lekker bij oesters of charcuterie.

2023 Bordeaux blanc, Château Closiot

Vinificatie: Een aantal jaar geleden kocht Jean-Marie Guffens een wijngaard in Bordeaux; een verborgen schat in Barsac vlak bij Sauternes. Bij het oogsten voor zijn droge witte wijn laat hij de trossen met de grootste kans op botrytis cinerea hangen – de rest wordt geplukt. Voor zijn Bordeaux blanc gebruikt hij 80% sémillon, 10% sauvignon blanc en 10% sauvignon gris.

Proefnotitie: Heerlijk zuiver met kruidigheid, citrusfruit en brioche. Een zalvende rijkdom in de smaak en veel lengte. 

Schenkadvies: vanaf nu tot 2028

Wijn-spijs advies: Lekker bij coquilles, kreeft of een quiche met groene asperges en geitenkaas.

2021 Vacqueyras, Domaine du Pesquier

Vinificatie: Wijnmaker Mathieu Boutière heeft een klein, maar schitterend gelegen perceel in Vacqueyras van een hectare, met een bodem van mergel met kiezel. De assemblage bestaat uit grenache en syrah en rijpt in cementen vaten, wat zorgt voor een elegant en precies karakter.

Proefnotitie: Aroma’s van blauwe bessen, rozemarijn en venkel. De wijn heeft een goede structuur en veel lengte. 
Schenkadvies: vanaf nu tot 2031, 14-16°C
Wijn-spijs advies: Lekker bij een kalfsentrecote met morille-roomsaus en haricots verts, maar ook niet te versmaden bij stoofvlees en wild.

2020 Barsac – Sauternes, Château Gravas

Vinificatie: Dit chateau dankt zijn naam aan de kenmerkende laag kiezels ofwel ‘graves’ in de wijngaard. Hierdoor is de warmte- en waterregulering er op natuurlijke wijze perfect geregeld en komen de sémillon en sauvignon er mooi tot ontwikkeling.

Proefnotitie: Complexe smaak met tonen van perzik, abrikoos, honing, prachtige zuren en een frisse, maar geconcentreerde zoetheid. 
Schenkadvies: vanaf nu tot 2038, 8-10°C

Wijn-spijs advies: Je kunt hem bij zowel zoete desserts, zoals een vers fruittaartje, schenken, maar ook bij een kaasplank met blauwe of harde kaas.