Door Menno Post, 22 april 2022
Recept: gebakken asperges met cantharellen, eidooier en gekarameliseerde uien
Het aspergeseizoen is in volle gang en wij kunnen geen genoeg krijgen van het witte goud. Of je nu voor een traditionele bereiding kiest of iets nieuws probeert, een passend glas wijn hoort er sowieso bij! Chef-kok Menno Post van Restaurant Olivijn in Haarlem deelde het volgende recept met ons en onze collega en oud-sommelier Charlotte maakte hem. Hieronder het recept:Ingrediënten (voor 4 persone...
Lees verder
Door Xavier Kat, 15 april 2022
Aan tafel met Ward de Zeeuw
Voor school was hij te lui. En als sommelier breng je alleen de gevraagde fles naar tafel. Maar in het café waar voor Ward het ultieme gastheerschap zich afspeelt kan hij stralen als nergens anders!Als Ward op zijn veertiende tafeltjes schoonmaakt in Diergaarde Blijdorp, weet hij al: dit is veel leuker dan school. “Ik was er goed in. En ik vond het leuk om het resultaat van m’n werk te zie...
Lees verder
Door Janny van der Heijden, 25 februari 2022
Tante uit Marokko
Een wijn uit Marokko? Misschien niet direct de meest voor de hand liggende keuze, wanneer je een verrassende rode wijn zoekt voor bij een hoofdgerecht. Een beetje een gok ook, om een relatief onbekende wijn te schenken aan vrienden, maar wetend dat het wijnliefhebbers zijn die graag iets nieuws proberen, durfde ik die keuze aan. En eerlijk is eerlijk, een écht blinde gok was de fles Tandem niet. ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 25 februari 2022
Aan tafel met Jonathan Zandbergen van Merlet
Voormalig plaatjesdraaier, maar nu topchef: Jonathan Zandbergen. De executive chef van restaurant Merlet te Schoorl (Michelin*) zoekt zijn ingrediënten zo dicht mogelijk bij huis. Zijn huidige focus ligt op de Waddenzee.Jonathan Zandbergen is een man met een visie. En die is niet mals: als er niet snel iets gebeurt, is de Nederlandse horeca ten dode opgeschreven. Jonathan: “De uitval van horeca...
Lees verder
Door Wat Schaft de Podcast, 10 december 2021
Recept: wildzwijn met schorseneren, gnocchi en vossenbessen
IngrediëntenVoor het pekelen3 liter water375 gram zout375 gram suiker10 kruidnagels1 eetlepel jeneverbessenversgemalen zwarte peper2 laurierblaadjes4 takjes tijmWildzwijnnek2-3 kilogram wildzwijnnek5 liter ganzenvetbloem om te paneren1 eetlepel zonnebloemolie150 milliliter wildbouillon350 milliliter wildjus100 gram verse vossenbessenVoor de aardappelkaantjes1 grote vastkokende aardappel200 millil...
Lees verder
Door Wat Schaft de Podcast, 10 december 2021
Recept: ribstuk van hert
Gebraden ribstuk van hert, ingewreven met jeneverbessen en laurier. Met witlof on the side.Ingrediënten1 ribstuk van hert 4 koteletten12 jeneverbessen20 gram eendenvet4 tenen jonge knoflook3 sjalotten2 takjes verse tijm4 laurierblaadjes80 gram boter200 milliliter volle rode wijn200 milliliter fond van reeWitlof8 stronkjes witlof½ citroen25 gram boter10 gram suikerzeezoutpeper uit de molen100 mil...
Lees verder