Santa Maria La Nave, Etna van het allerhoogste niveau

Santa Maria La Nave, Etna van het allerhoogste niveau

Door Femke Pruis | 29 september 2023

Zoals bekend heeft Sicilie een rijke wijnhistorie, vrijwel overal op het eiland wordt wijn geproduceerd. Van eenvoudige bulkwijnen uit de vlakkere delen, tot aan zeer gewilde boetiekwijnen van druiven uit hooggelegen wijngaarden. De mooiste terroirs bevinden zich zonder twijfel rondom de Etna. De flanken van deze op één na actiefste vulkaan van Europa (de laatste uitbarsting vond plaats in augustus van dit jaar) vormen met hun complexe, vulkanische bodems de ideale ondergrond om druiven op te verbouwen.


Wij hebben het geluk samen te werken met een van de meest fascinerende wijnmakers in dit gebied, Sonia Spadaro Mulone van Santa Maria La Nave. Sonia maakt wijnen van een betoverende schoonheid en zuiverheid, die jaar na jaar grote indruk op ons maken. Sonia bezit slechts twee wijngaarden, wat direct de zeer beperkte oplage van haar wijnen verklaart. La Nave is de naam van de eerste wijngaard en tevens de naamgever van het domein. Het is een van de meest geïsoleerde en hoogst gelegen wijngaarden van Europa (1100 meter) en beplant met de autochtone druivenrassen witte grecanico dorato en albanello. Door de grote hoogte is het hier zelfs in de zomer vrij koel en zijn de nachten koud, waardoor de druiven langzaam rijpen en daardoor alle tijd krijgen hun aromatische complexiteit op te bouwen. Sonia’s witte Millesulmare, een verwijzing naar die duizend meter boven de zeespiegel, is door zijn complexiteit aan aroma’s, smaken en structuren een wijn die zijn karakter bij iedere keer dat je je neus in het glas steekt weer iets verder aan je openbaart. Een wijn die in z’n eentje kan dienen als volledig avondprogramma, maar die zich in al zijn complexiteit net zo goed schikt naar verschillende gerechten.


Sonia’s andere wijngaard, Monte Ilice, ligt aan de zuidoostkant van de Etna op 800 meter hoogte. Deze pré-phylloxera-wijngaard ligt letterlijk in een van de veertig kraters rondom de vulkaan, eentje die 1000 jaar geleden is geslagen. Sonia bewerkt haar wijngaard met ultieme toeweiding, uiteraard volledig via de biologische principes. De wijnaard is omringd door wilde fruitbomen, bloemen en kruiden die zorgen voor een gebalanceerd ecosysteem. Van de autochtone nerello mascalese en nerello cappuccio druiven die Sonia hier mandje voor mandje met de hand oogst maakt ze haar rode Calmarossa. Volgens Sonia zelf een wijn die in zijn smaakintensiteit en uitgesprokenheid doet denken aan de lava die ooit over deze hellingen stroomde, maar die, dankzij zijn aardse tonen en fruit- en wilde bloemenaroma’s en aardse tegelijkertijd een bepaalde rust en kalmte uitstraalt.


Over jaargang 2020


2020 was in veel opzichten een bewogen jaar, maar een uitstekend jaar voor de wijnbouw op Sicilië. Het groeiseizoen was lang en evenwichtig, waarbij het warme en droge weer aanhield tot ver in de herfst. De wijnen van hooggelegen wijngaarden worden gekenmerkt door een goede balans en een levendige frisheid.

Producten