Door Xavier Kat | 26 februari 2018
Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve
gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank.
En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is
om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap.
Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet direct invloed op onze gezondheid. Indirect
raakt het ons wel, doordat het productieproces invloed heeft op het milieu. Neem sulfiet
(SO2), een additief dat wijn stabiliseert door de groei van bacteriën tegen te gaan. Het staat
verplicht vermeld op het wijnetiket, omdat een klein percentage mensen er overgevoelig voor
is. De toegestane dosering is echter al zo laag, dat het overgrote deel van de wijndrinkers er
geen hinder van ondervindt. Bovendien werken de meeste wijnboeren met een totale hoeveelheid
SO2 die nog lager is dan wat geoorloofd is. Toch wordt er gezocht naar producten die
SO2 kunnen vervangen en hebben boeren methoden van werken ontwikkeld waarmee het
gebruik tot een minimum kan worden beperkt. Natuurlijk moedigen wij dit bij Okhuysen van
harte aan. Evenals het duurzaam werken.
In de huidige editie van de Vinée Vineuse zullen we stilstaan bij alle verschillende methoden van
‘gezond’ wijn maken. En (bijna) alle wijnen die we hier aanbieden vallen in de categorie ‘biologisch’
of ‘biologisch-dynamisch’. Een gezonde, verantwoorde manier van wijnmaken is voor
Okhuysen een vereiste binnen de samenwerking met onze producenten. Het predicaat biologisch
niet per se. Van land tot land gelden hiervoor andere regels en er zijn volop producenten
die zeer kwalitatief en duurzaam werken, maar zich niet kunnen vinden in de gestelde voorwaarden
van de biologische druiventeelt. Zij kiezen onder andere voor de aanpak van ‘lutte
raisonnée'. Ze willen vrij kunnnen kiezen als het gaat om producten die zij bij het sproeien
gebruiken, en zelf het moment van sproeien bepalen in plaats van verplicht een vastgestelde
kalender te volgen. Biologische druiventeelt staat bovendien los van duurzaamheid. Er is in
biologische wijnbouw ook niets vastgelegd over economische en maatschappelijke verantwoordelijkheid,
of over duurzame energiebronnen en waterzuivering. Er zijn daardoor volop
biologische wijnen in omloop die een stuk minder duurzaam zijn dan niet-gecertificeerde
wijnen.
Wat vooral een hele positieve ontwikkeling is, is dat de serieuzere
wijnboeren steeds bewuster omgaan met de producten
die zij inzetten. Ze gebruiken minder gif en
minder synthetisch gemaakte pesticiden, werken
met moderne sproei-installaties die efficiënter
in hun verbruik zijn en kiezen voor de ploeg
in plaats van voor onkruidverdelgers. De
wijngaard komt zo weer meer en meer
tot leven. In deze blog zetten we de verschillende
manieren van druiven
telen op een rijtje. Wij moedigen
u aan om te genieten van ‘goed
gemaakte’ wijnen, maar beperk
u daarbij niet enkel tot de biologisch
gecertificeerde wijnen!
Op uw gezondheid!
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.