Hoe gezond is biologisch?

Hoe gezond is biologisch?

Door Xavier Kat | 26 februari 2018

Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank. En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap.

Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet direct invloed op onze gezondheid. Indirect raakt het ons wel, doordat het productieproces invloed heeft op het milieu. Neem sulfiet (SO2), een additief dat wijn stabiliseert door de groei van bacteriën tegen te gaan. Het staat verplicht vermeld op het wijnetiket, omdat een klein percentage mensen er overgevoelig voor is. De toegestane dosering is echter al zo laag, dat het overgrote deel van de wijndrinkers er geen hinder van ondervindt. Bovendien werken de meeste wijnboeren met een totale hoeveelheid SO2 die nog lager is dan wat geoorloofd is. Toch wordt er gezocht naar producten die SO2 kunnen vervangen en hebben boeren methoden van werken ontwikkeld waarmee het gebruik tot een minimum kan worden beperkt. Natuurlijk moedigen wij dit bij Okhuysen van harte aan. Evenals het duurzaam werken.

In de huidige editie van de Vinée Vineuse zullen we stilstaan bij alle verschillende methoden van ‘gezond’ wijn maken. En (bijna) alle wijnen die we hier aanbieden vallen in de categorie ‘biologisch’ of ‘biologisch-dynamisch’. Een gezonde, verantwoorde manier van wijnmaken is voor Okhuysen een vereiste binnen de samenwerking met onze producenten. Het predicaat biologisch niet per se. Van land tot land gelden hiervoor andere regels en er zijn volop producenten die zeer kwalitatief en duurzaam werken, maar zich niet kunnen vinden in de gestelde voorwaarden van de biologische druiventeelt. Zij kiezen onder andere voor de aanpak van ‘lutte raisonnée'. Ze willen vrij kunnnen kiezen als het gaat om producten die zij bij het sproeien gebruiken, en zelf het moment van sproeien bepalen in plaats van verplicht een vastgestelde kalender te volgen. Biologische druiventeelt staat bovendien los van duurzaamheid. Er is in biologische wijnbouw ook niets vastgelegd over economische en maatschappelijke verantwoordelijkheid, of over duurzame energiebronnen en waterzuivering. Er zijn daardoor volop biologische wijnen in omloop die een stuk minder duurzaam zijn dan niet-gecertificeerde wijnen.

Wat vooral een hele positieve ontwikkeling is, is dat de serieuzere wijnboeren steeds bewuster omgaan met de producten die zij inzetten. Ze gebruiken minder gif en minder synthetisch gemaakte pesticiden, werken met moderne sproei-installaties die efficiënter in hun verbruik zijn en kiezen voor de ploeg in plaats van voor onkruidverdelgers. De wijngaard komt zo weer meer en meer tot leven. In deze blog zetten we de verschillende manieren van druiven telen op een rijtje. Wij moedigen u aan om te genieten van ‘goed gemaakte’ wijnen, maar beperk u daarbij niet enkel tot de biologisch gecertificeerde wijnen! Op uw gezondheid!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod