Verticale proeverij door Damien

Verticale proeverij door Damien

Door Damien Michel | 9 april 2020

Op 27 maart proefde ik de oogstjaren 2012 tot 2016 van onze cuvée Reserve de la Chapelle. Graag deel ik mijn proefnotities met jou zodat ik kan helpen de wijnen te kiezen om te proeven uit jouw eigen kelder.

Montlobre Réserve de La Chapelle 2016

Mooi, robijnrood van kleur met blauwachtige reflecties. De neus is intens en geconcentreed met fris fruit, kruiden, vergezeld met florale tonen en een hint vanille. In de mond gelijk een krachtige smaak, met een unieke structuur met stevige, ronde tanninen. De afdronk is verfrissend met frisse bessen, aanhoudend met fluwelige tanninen.
Drinkadvies: Je kunt de wijn tot 5 dagen na openen drinken, mits bewaard op een temperatuur van max. 12°C.
Schenkadvies: open de fles 6 uur voor je hem wil drinken. Drink hem nu als je houdt van intense en jonge wijnen.
Bewaaradvies: tot 2022 behoudt de wijn zijn huidige aromatisch karakter. Hierna ontwikkeld de wijn tonen van rijping, de tanninenstructuur maakt de wijn drinkbaar tot 2026.

Montlobre Réserve de La Chapelle 2015

Heldere, robijnrode kleur. De neus is geconcentreerd met tonen van rijp fruit, cocoa en zwart bosfruit. De smaak is soepel, met in de afdronk een hint van karamel. Elegante structuur met mondvullende tanninen die de wijn een mooie lengte geven.
Drinkadvies: Je kunt de wijn tot 4 dagen na openen drinken, mits bewaard op een temperatuur van max. 12°C.
Schenkadvies: open de fles 6 uur voor je hem wil drinken. Drink hem nu als je houdt van intense en jonge wijnen.
Bewaaradvies: tot 2021 behoudt de wijn zijn huidige aromatisch karakter. Hierna ontwikkeld de wijn tonen van rijping, de tanninenstructuur maakt de wijn drinkbaar tot 2024.


Montlobre Réserve de La Chapelle 2014

Prachtige kleur met zwarte reflecties. Krachtig in de neus, met geconcentreerde tonen van kreupelhout en gekonfijt fruit. Het palet is rond en soepel met aroma’s van wederom het gekonfijte fruit, en met aanwezige tanninen. Lang aanhoudende afdronk met intense fruit aroma’s.
Drinkadvies: Je kunt de wijn tot 3 dagen na openen drinken, mits bewaard op een temperatuur van max. 12°C.
Schenkadvies: de fles kan 4 uur voor uitschenken worden geopend. Drink hem nu als je houdt van intense en jonge wijnen.
Bewaaradvies: tot 2021 behoudt de wijn zijn huidige aromatisch karakter. Hierna ontwikkeld de wijn tonen van rijping, de tanninenstructuur maakt de wijn drinkbaar tot 2023.

Montlobre Réserve de La Chapelle 2013

Prachtige paarse kleur. Intense neus met tonen van truffel, zoethout en cacao. Soepel in de mond, met zachte tanninen en in de afronk een hint van crème de cassis.
Drinkadvies: Je kunt de wijn tot 2 dagen na openen drinken, mits bewaard op een temperatuur van max. 12°C.
Schenkadvies: de fles kan 4 uur voor uitschenken worden geopend en is nu perfect op dronk.
Bewaaradvies: tot 2021 behoudt de wijn zijn huidige aromatisch karakter, daarna is de ontwikkeling van de wijn meer aanwezig.

Montlobre Réserve de La Chapelle 2012

Mooi, donker van kleur. Toegankelijk in de neus met aroma’s van kreupelhout, pruimen en truffel. Soepel in de mond met heerlijke smaken van sappig fruit zoals kweepeer.
Drinkadvies: Je kunt de wijn tot 2 dagen na openen drinken, mits bewaard op een temperatuur van max. 12°C.
Schenkadvies: de fles kan 3 uur voor uitschenken worden geopend en is nu perfect op dronk.
Bewaaradvies: tot 2021 behoudt de wijn zijn huidige aromatisch karakter, daarna is de ontwikkeling van de wijn meer aanwezig.


Tips om nóg meer van oudere jaargangen te genieten

Wel of niet decanteren?
Wijn kan gedecanteerd worden om twee redenen, het beluchten of het scheiden van de mogelijke afzetting die zich op de bodem van de flessen bevindt, bij vooral oude wijnen. De eerste vraag die oprijst, drink je de wijn tijdens een maaltijd of wil je meerdere dagen van de fles genieten? Een wijn die in een karaf wordt gedecanteerd, krijgt meer zuurstof wat interessant kan zijn voor jonge wijnen (bijvoorbeeld 2016 en 2015), maar eenmaal gedecanteerd verliest de wijn wel de eigenschap om er meerdere dagen mee te doen. Als je meerdere dagen met de fles wil doen, is het beter om de fles een paar uur voor de maaltijd te openen, hem vervolgens te sluiten en in koel op te bergen (dus niet in de keuken). Bij een temperatuur van 20°C zal door de zuurstofontwikkeling in de wijn hij zich sneller ontwikkelen en is daardoor beperkter houdbaar. Als je de open fles bij 12°C kunt bewaren, is het beter. Ik bewaar zelfs de open fles in de koelkast en haal hem er 2 uur voor de maaltijd uit.

Er is een derde reden voor het decanteren van wijnen in die meer gaat om de ervaring, wel bekend bij professionals. Toen het in was om zeer oude jaargangen te openen in restaurants, was het gebruikelijk om de afzetting te scheiden door het decanteren van de grand cru’s. Om de karaf klaar te maken om de wijn erin te schenken, was het gebruikelijk om hem op te ‘pimpen’. De jongere wijn die hiervoor werd gebruikt, werd vervangen door 2 eetlepels port die in de karaf de oude wijn wat meer 'body' te geven. Dit is een techniek om in gedachten te houden als je een oude wijn opent die je wat stroef vindt.

Bewaarpotentieel en wanneer is de wijn perfect op dronk?
Moeilijke vraag, want het hangt natuurlijk evenzeer af van de wijn, het bewaarpotentieel als van uw persoonlijke smaak. Niet alle wijnen worden namelijk beter naarmate ze ouder worden. Het overgrote deel van de witte wijnen en rosés drink je uit het meest recente oogstjaar, dus zo jong mogelijk.
Veel rode wijnen worden snel voor de zomer gebotteld om het fruitige en frisse in de wijn te behouden. De opvoeding is niet helemaal klaar en de rijping op fles valt vaak tegen. Voor een goede rijping geldt een opvoeding op vaten van minimaal 12 tot 18 maanden. Het grootste deel van onze rode wijnen uit 2019 wordt gebotteld in 2021. We bottelen pas als de aroma’s en tanninestructuur perfect zijn. Maar bovenal gaat het natuurlijk om je eigen smaak, hou je ervan wijnen jong te drinken, waarin nog die echte frisheid zit, of wijnen die wat meer ontwikkeld zijn.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod