De 'Koning van de chardonnay'

De 'Koning van de chardonnay'

Door Xavier Kat | 7 mei 2021

Een eerbetoon dat Robert Parker ooit aan Jean-Marie Guffens bracht en dat sindsdien door andere wijnschrijvers regelmatig is herhaald. De typering past hem dan ook, want niemand weet zoveel uit deze druif te halen als hij. Maar wij zijn even gek op zijn wijnen als de man zelf; iemand met een grote persoonlijkheid en een al even grote deskundigheid. Geen gesprek, proeverij of diner met Jean-Marie laat zich vooraf regisseren, maar leiden doorgaans tot memorabele momenten, waarbij er vaak tot tranen toe gelachen wordt. Want ook aan humor geen gebrek.

Witte bordeaux

Met ‘Koning van de chardonnay’ doen we hem overigens tekort, want de soort druif doet helemaal niet ter zake. Dit bewijst hij recent ook weer in Bordeaux, waar de 2018 C de Sec van Closiot zich momenteel ontpopt tot een witte bordeaux van het allerhoogste niveau! En dat onze focus bij Guffens vooral op witte wijnen ligt, is niet zo vreemd daar hij deze verreweg het meest maakt, maar ook zijn rode Tinus ontpopt zich inmiddels tot een wijn van uitzonderlijk klasse, zo bewees een fles 2016 die wij onlangs proefden. De magie komt, naast grote deskundigheid, bij hem voort uit zijn enorme toewijding, oog voor detail en perfectionisme. Zo wordt er alleen geoogst bij optimale rijpheid en dit gebeurt perceel voor perceel, en indien nodig, in verschillende plukronden binnen een en hetzelfde perceel. De druiven van ieder perceel worden afzonderlijk verwerkt, waarbij ook verschil wordt gemaakt tussen de oudere en jongere stokken, de boven en onderkant van de wijngaard of de oost- en de westkant. 


Het fenomeen Jean-Marie Guffens

Een volgende selectie vindt plaats aan de pers, waarbij het sap continu wordt geanalyseerd op pH en zuurgehalte en ook hier wordt het sap gescheiden en apart gevinifieerd. Bij de vinificatie krijgt iedere kwaliteit zijn eigen behandeling qua type tank en vat, de hoeveelheid ‘lies’, wel, minder of geen bâtonnage en wel, deels of geen eiken, waarbij ook nog gekeken wordt naar het type eiken en de leeftijd. Een hoeveelheid details om duizelig van te worden. Niet raar dat deze werkwijze zich niet zomaar laat kopiëren en dat de man na al die jaren nog altijd geldt als een fenomeen!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod