Altavins

Altavins

Door Joan Arrufí | 17 april 2020

In de DO (Denominación de Origen) Terra Alta gebeuren spannende dingen. Waar bekende regio’s als Priorat en Penedès in de wijnstreek Catalonië vooral de aandacht trekken, wekt het achterland van Terra Alta juist de interesse van een groep nieuwe en bevlogen wijnmakers. Eén van die wijnmakers is Joan Arrufí Peig. Volgens Joan bezit het gebied in het zuidwesten van Catalonië alle ingrediënten om verfijnde wijnen te maken, met lengte, complexiteit en een aromatische rijkdom.

We love what we do and I think our wines are great. We hope you will give them a try. This weekend you can buy them with an extra discount! - (24 t/m 27 april 2020)
Zo zijn de wijngaarden van ‘zijn’ Altavins hoog gelegen, boven de vierhonderd meter, waardoor ze profiteren van de verkoelende wind en een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht. De grond is rijk aan krijt en kalksteen, waar de oude stokken (tot negentig jaar oud) diep in wortelen en precies voldoende waterreserves vinden. De combinatie van zon, droogte en wind houden de wijngaard gezond. In Terra Alta staat een keur aan druiven aangeplant. Toch wordt het gebied geroemd om de witte druif garnatxa blanca, ofwel grenache blanc. Deze autochtone druif gedijt goed in de Catalaanse warmte en brengt verrukkelijke wijnen voort. Ook druiven als garnatxa negra, carignan en syrah weten ons hier te bekoren en staan garant voor fruitig en karaktervol rood.

In tegenstelling tot het indrukwekkende landschap is de kelder van Altavins eerder sober en functioneel. Joan gebruikt elk stukje ruimte en stopt het verdiende geld niet in verfraaiing, maar in verbetering. Hierdoor kan hij wijnen maken die de DO Terra Alta weerspiegelen, origineel en van buitengewoon hoge kwaliteit. Het type wijn waar wij blij van worden. Sinds najaar 2016 werken wij samen met Altavins en we zijn zeer gecharmeerd van hun cuvées. Met regelmaat krijgen wij een update van Joan rondgestuurd. 2019 was volgens Joan ‘the year of gold medals’. Zo kreeg de 2018 Almodí petit red op het internationale concours Grenaches du Monde – met meer dan 800 inzendingen – één van de 35 gouden medailles. Wat ons betreft meer dan terecht!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod