De warmte van Italië in je glas

De warmte van Italië in je glas

Door Job Joosse | 6 januari 2022

Valpolicella in het noordoosten van Italië heeft met zijn amarone en ripasso echte klassiekers met een uniek karakter.

Het hedonistische karakter van de krachtige rode amarone, met zijn tonen van ingemaakt zwart fruit, specerijen en pure chocolade, maakt hem onweerstaanbaar lekker. Tegelijk is het de gelaagdheid, spanning en complexiteit die je nieuwsgierig maakt naar wat de volgende slok gaat brengen. Het waren de beroemde Venetiaanse handelaren die in de middeleeuwen de Griekse wijnen, gemaakt van ingedroogde druiven, verscheepten. Deze droge rode wijnen zijn de voorouders waarvan de huidige amarone is afgeleid. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam deze oude en traditionele stijl van wijnmaken weer in zwang en dat met een overweldigend succes!

Het domein Palazzo Maffei ligt in het dorp Tregnano, niet ver van de stad Verona. Het wijnhuis bevindt zich op vierhonderd meter hoogte, midden in de Illasivallei, een van de mooiste plekjes van het Valpolicellagebied. Voor valpolicella worden lokale blauwe druivenrassen gebruikt. De edele corvina veronese speelt de hoofdrol met belangrijke bijrollen voor corvinone, rondinella en molinara. Voor hun amarone worden alleen de druiven van de hoogstgelegen wijngaarden geoogst. De kleine gezonde trossen worden met de hand geplukt en voorzichtig in kleine bakken verzameld om te zorgen dat de rijpe druifjes niet beschadigd raken. De trossen worden tijdens de winter enkele maanden langzaam gedroogd waardoor de smaken zich concentreren in de druif. Hierna vergisten de druiven en krijgt de wijn gedurende dertig maanden een opvoeding op grote eikenhouten vaten.

Naast amarone beschikt Valpolicella over nog een unieke troef; de ripasso. Als de ingedroogde druiven voor de amarone na de vergisting zijn geperst worden de schillen en de fijne gistsporen toegevoegd aan de jonge valpolicella. Hierdoor ontstaat een tweede gisting en neemt het sap de verleidelijke karakteristieken van de ingedroogde druiven aan. De wijn verblijft daarna nog achttien maanden op eikenhouten vaten.

Producten