Onvergetelijk 2017

Onvergetelijk 2017

Door Maartje van Veldhuizen | 21 december 2017

Wat was 2017 een mooi jaar! Wij stonden op veel manieren stil bij ons 150-jarig bestaan; als team onder elkaar en natuurlijk ook samen met u, relaties van Okhuysen. In dit blog kijken we nog eenmaal terug op het onvergetelijke lustrumjaar.

Opening lustrumjaar door burgemeester Wienen

Op 10 mei werd in het bijzijn van enkele journalisten het lustrumjaar officieel geopend door burgemeester Wienen van Haarlem. De heer Wienen - die zelf niet drinkt - was zo dapper om een fles speciaal voor Okhuysen gecreëerde ‘Crémant de Limoux’ te openen.

Lustrum 2017


Laveloos, een avond vol wijn – DeLaMar Theater

Wat is al 150 jaar lang onze drijfveer? Het antwoord is duidelijk: liefde voor de wijn en voor de relaties van de Wijnkoperij. Dit konden we volgens ons op maar één manier echt goed overbrengen: met een theatervoorstelling over wijn, voor de liefhebber. Op 14 mei werd ‘de wijn’ een avond lang in het zonnetje gezet. Paul de Munnik bewierookte de wijn in schitterende chansons, Ann DeMeester liet zien hoe de wijn al eeuwenlang het podium pakt in de schilderkunst, schrijver Nicolaas Klei vertelde over de rol van wijn in de wereldliteratuur, Youp van ’t Hek deelde zijn liefde voor wijn in een hilarisch optreden en nog vele andere artiesten brachten op hun eigen wijze een ode uit aan wijn. Het werd een onvergetelijke avond, waarbij present zichtbaar genoot van wijn in kunst, cultuur, literatuur en natuurlijk in het glas. Tijdens de avond werden de speciaal voor Okhuysen gecreëerde lustrumwijnen gepresenteerd.

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrumwijnen van J. Laurens, Guffens en Chave

Om ons jubileumjaar extra feestelijk te maken en om er nog lang van na te genieten, hebben wij drie wijnmakers gevraagd om speciaal voor Okhuysen een ‘jubileumwijn’ te creëren. Wie vraag je nu voor zo’n ultieme feestwijn? Voor een wijn waar al onze relaties van gaan genieten en die de archieven in zal gaan als dé wijn van 2017? Inderdaad… wijnmakers die volledig passen bij Okhuysen: mensen die werken met een grote liefde voor het product en wiens wijnen sinds jaar en dag bejubeld worden.
Onmiddellijk kwamen er drie namen bij ons boven. Maar… dat waren niet de eersten de besten. Voor de mousserende wijn wilden we samenwerken met J. Laurens. De witte wijn moest komen van een van de allerbeste wijnmakers ter wereld: Jean-Marie Guffens. Eenmaal op dreef wisten we dat een rode wijn van de grote Jean-Louis Chave het trio compleet zou maken. Wie een beetje thuis is in de ‘wijnwereld’ beseft vast hoe ambitieus onze wensenlijst was. Maar gelukkig, ze stemden alle drie van harte in en gingen speciaal voor ons aan de slag. Tijdens de domeinbezoeken werd samen geselecteerd, geproefd en gekeurd. Het resultaat is geweldig, zowel in smaak als in presentatie. De pers en onze klanten reageerden zeer enthousiast en we hebben zelfs nog wat extra wijnen besteld, zodat we er ook in het komende jaar nog even van kunnen nagenieten!

Lustrum 2017

Documentaire Heren in de Wijn

Tijdens ‘Laveloos, een avond vol wijn’ ging ook de documentaire ‘Heren in de Wijn’ in première. Deze documentaire gaat in op de ambachten van het wijnmaken en –kopen en in het bijzonder over de samenwerking met de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave, die een speciale lustrumwijn ontwikkelden voor Okhuysen. Onze bevriende experts Aad Kuijper, Hans Jonkers, Jackó Van ’t Hof en Gaby de Haan maakten de documentaire en brachten de wijnmakers en Louis en Xavier Kat prachtig in beeld! Kijk de documentaire Heren in de Wijn hier.

Lustrumproeverij met 56 wijnmakers in De Kromhouthal

Zonder wijnmakers en trouwe relaties als u, hadden we dit lustrum nooit kunnen meemaken. We zagen het lustrum dan ook als mooie aanleiding om flink uit te pakken en een extra grote proeverij, waarbij iedereen aanwezig kon zijn! De Kromhouthal aan het Amsterdamse IJ bleek dé perfecte locatie: 56 wijnmakers hadden elk hun eigen barretje om hun wijnen te presenteren en maar liefst 2000 relaties kwamen (per pont over het IJ) naar De Kromhouthal om te proeven. Er stonden ruim tweehonderd wijnen open, en alle wijnmakers lichtten hun wijnen met plezier toe. Een lust voor de ‘wijnontdekker’! Food trucks, muziek en inhoudelijke Masterclasses maakten de dag compleet.

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrumreis met team Okhuysen – drie dagen Bordeaux

Het is inmiddels een goede traditie geworden… bij ieder lustrum neemt Xavier Kat zijn team mee naar een wijngebied. De bestemming was ook dit jaar lange tijd geheim. De ‘verdenkingen’ gingen alle kanten op - van Krems naar de Nahe, de Rhône en weder terug - en dit terwijl er in een lustrumjaar als dit toch eigenlijk maar één bestemming perfect past: Bordeaux! 
Op zaterdagochtend 9 september vertrokken we in alle vroegte en die dag brachten we bezoeken aan onder meer Domaine de Chevalier, Château Gravas en Château de Fontenille. Zondag gingen we naar Bordeaux stad voor een bezoek aan een van de handelshuizen. Na de lunch gingen we de Médoc in en bezochten daar Château Pontet Canet en Château d’Issan. Overal werden we fantastisch ontvangen! Maandag brachten de bus ons naar het schitterende stadje Saint Emilion en vervolgens naar… Petrus, Château Corbin en Château Barberousse.
Het waren onvergetelijke bezoeken en de band tussen alle teamleden is nog verder versterkt. En ja… iedereen is overtuigd: Bordeaux is zijn grote reputatie meer dan waard! Wat hebben we schitterende wijnen geproefd en bevlogen wijnmakers ontmoet!

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Lustrum 2017

Monsieur Louis – Op pad met een wijnkoper 

Vroeg in 2016 begonnen de voorbereidingen voor het lustrumjaar. Al bij de eerste uren struinen door het Okhuysenarchief kwamen er zo veel interessante documenten boven, dat Xavier Kat aan zijn vader Louis vroeg of hij een boek wilden schrijven over zijn ervaringen als wijninkoper. Louis nam die opdracht met veel plezier in ontvangst. Het archief en alle notitieblokken werden doorgespit. Het resultaat mag er zijn: het boek, Monsieur Louis – Op pad met een wijnkoper, is een document geworden waar we echt trots op zijn. Het geeft een kijkje in de keuken van ‘het mooiste vak dat er is’. Dankzij alle illustraties word je als lezer volledig meegenomen in het verhaal, en steek je er al bovendien nog wat van op ook!

Lustrum 2017

Presentatie 150 jaar oude wijn 

Naast de lustrumwijnen, is er nóg een wijn gecreëerd ter ere van ons 150 jarig bestaan. En wat voor een! De beroemde wijnmakersfamilie Alvear uit Montilla (Cordoba, Andalusië), die daar het wereldberoemde Bodegas Alvear bezit, bottelde speciaal voor ons een solerawijn met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Zij deden dit met vol enthousiasme, want ons oprichtingsjaar 1867 was een fenomenaal oogstjaar. Dit oogstjaar staat dan ook centraal in de PX 1867 – Okhuysen 150th Anniversary, en deze mooie basis werd aangevuld met onder andere de topjaren 1830 en 1910. De gemiddelde leeftijd van deze volstrekt unieke en schaarse ‘solerawijn’ is precies 150 jaar oud!

Lustrum 2017

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod