Onno Kleyn proeft onze rode huiswijnen

Onno Kleyn proeft onze rode huiswijnen

Door Onno Kleyn | 25 november 2021

Ik zat een beetje verbaasd na te hijgen. Blij na te hijgen, let wel. Een complete serie toegankelijk Okhuysenrood geproefd en erg onder de indruk! Kijk, dat er vanuit de Gierstraat en later de Küppersweg wijngeluk werd verscheept, is algemeen bekend. Maar dan ging het toch dikwijls om het serieuze werk, dacht ik, zwaar verzekerde transporten richting wijnkelders waar ingewijden slechts na zware initiatieriten toegang kregen. En nu zat de eenpersoonjury – ik – van dit mini-concours ‘rood onder een tientje’ naar zijn aantekeningen te staren. Alles lekker, alles goed en alles even aanbevelenswaardig.
Twee conclusies kan ik eruit trekken. Allereerst dat de inkopers van Okhuysen vreselijk goed kunnen proeven. Dat vindt u misschien vanzelfsprekend als je zo’n functie hebt, maar dat is het niet. De tweede conclusie is dat de algemene kwaliteit van wijn in de wereld verbetert. Verbeterd is, eigenlijk, in een lang proces dat zich al sinds de jaren 60 voltrekt, maar dat vooral in het nieuwe millennium tot uiting kwam. De kennis is enorm toegenomen. Waar wijnboeren vroeger het vak van hun vader leerden, volgen ze nu een opleiding. Met resultaat. De grote wijnen zijn nog altijd groot. Maar slechte jaren zijn minder slecht, middenklassewijnen zijn steeds lekkerder en rotzooi wordt schaarser. Bezie, of liever proef, de keuze die ik maakte. Stuk voor stuk wijnen met een eigen gezicht, met smoel, met sap en structuur en karakter. Er is nog hoop voor de wereld.

Onno Kleyn is culinair journalist en schrijver van diverse kookboeken. Het bekendst is hij van zijn columns en artikelen in de Volkskrant. Zijn proefnotities van de wijnen lees je onder het kopje Reviews.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod