2017: uniek door vroege oogst

2017: uniek door vroege oogst

Door Elisa Duivestein | 16 maart 2020

De vorst bleef in 2017 Domaine Montlobre bespaard, terwijl in Bordeaux en in andere delen van de Languedoc het dagenlang vroor en hagelde. Ondanks het uitblijven van de vrieskou, waren de opbrengsten laag. Het was namelijk extreem droog, wat de wijnstokken en terroir op scherp stelde.

Eind juni bleef de nachttemperatuur ongeveer tien dagen lang boven de 20°C, temperaturen die de stokken uitputten. Aanpassen op de omstandigheden was dan ook nodig, de rijping van het fruit werd nauwkeurig gevolgd en het werk erop aangepast. Uiteindelijk is de merlot (90% van de assemblage) al eind september geoogst – vijftien dagen eerder dan normaal. Maar de druiven waren nu eenmaal perfect rijp. Het resultaat is een prachtige wijn.

De neus is complex met aroma’s van rood fruit. De smaak is geconcentreerd en rond. De wijn wint aan volume door de volledige rijpheid van de druiven en de rijping op vat, twaalf maanden op Frans eiken vaten, onderstreept de structuur. De afdronk ten slotte is lang, met hout- en vanilletonen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod