Magische wijn: Castiglion del Bosco

Magische wijn: Castiglion del Bosco

Door Brenda Ten Brinke | 15 april 2022

Brunello di Montalcino… alleen al het uitspreken van deze naam heeft iets magisch. Maar ook de natuurlijke omgeving van het brunello-herkomstgebied is sprookjesachtig mooi. Niet zo gek dus dat de Val d’Orcia, de streek waar een van de beste wijnen van Italië wordt gemaakt, sinds 2004 op de UNESCO-
werelderfgoedlijst prijkt. De geschiedenis van Castiglion del Bosco, een van de topproducenten van brunello, gaat terug tot 1100 na Christus. Het landgoed bevindt zich ten noordwesten van het beroemde Toscaanse heuveldorp Montalcino en wordt grotendeels in beslag genomen door dichte bossen van (steen)eik en beuk, biologisch geteelde gewassen, olijfgaarden en 62 hectare wijngaard. In 1967 werd het Consorzio del vino Brunello di Montalcino opgericht, met Castiglion del Bosco als een van de weinige stichtende leden. Maar de echt grote omwenteling vindt plaats in 2003, wanneer Massimo Ferragamo het landgoed koopt om zijn Toscaanse droom te verwezenlijken. Hij trekt hiervoor de gerenommeerde wijnmaker Nicolò d’Afflitto en oenologe Cecilia Leoneschi aan. Zowel de wijngaarden als de kelder worden onder handen genomen, met maar één doel: wijnen maken van de hoogste kwaliteit, die een perfecte reflectie vormen van de bijzondere terroir.

Uniek is dat de wijngaarden slechts met één druivensoort zijn beplant, de sangiovese grosso. Er zijn twee separate subgebieden, elk verschillend qua ligging, bodem en weersomstandigheden: de twintig hectare grote wijngaard Gauggiole, net onder de borgo, en Capanna, met 42 hectare. Deze laatste heeft een zonexpositie op het zuidwesten, op een hoogte tussen 250 meter en 460 meter, en levert alle druiven voor de productie van brunello di montalcino. De Capannawijngaard bestaat uit verschillende percelen, waarbij de top van de heuvel, de 1,5 hectare tellende Campo del Drago, als cru wordt beschouwd. De bodem wordt gekenmerkt door een overvloed aan rotsen. Een compacte, kiezelachtige massa, legt Cecilia Leoneschi uit, die in combinatie met de schaarse grondwaterreserves de wijnstok dwingt zijn wortels diep te wortelen. Bovendien profiteren de wijnstokken optimaal van een verkoe-lende wind en grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Wie geduld heeft en deze Brunello de tijd geeft om te rijpen zal rijkelijk worden beloond. Met recht een van de mooiste wijnen van Toscane, of nee, Italië!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod