Magische wijn: Château de Fargues

Magische wijn: Château de Fargues

Door Job Joosse | 25 november 2021

Sauternes, de koning der wijnen en wijn der koningen. De reputatie van deze streek in het zuiden van Bordeaux is groot. De wijnen zijn op hun best subliem, uniek en kunnen langer bewaard worden dan welke andere wijn uit de Bordeaux-streek dan ook. Maar om waarlijk grote sauternes te kunnen maken heb je doorzettingsvermogen, geduld, inzet en koppigheid nodig. Daarnaast moet je stalen zenuwen hebben, want aan het maken van sauternes kleven grote risico’s!

In de jaren dertig van de vorige eeuw besloot Bertrand de Lur Saluces om zich op zijn Château de Fargues volledig te gaan concentreren op het maken van sauternes. Een rigoureus en kostbaar besluit dat hij met overtuiging nam, vol vertrouwen in het potentieel van de terroir als het ging om hoogwaardige sauternes. Alle wijngaarden werden langzaamaan gerooid en opnieuw beplant met de witte druiven sémillon en sauvignon blanc. Sémillon is zeer gevoelig voor de botrytis en de sauvignon blanc draagt bij aan het expressieve karakter en geeft fris-heid. Vijftien jaar later, in 1947, wordt het eerste oogstjaar (1943) Sauternes op Château de Fargues gebotteld.


De historie van De Fargues

De historie van de familie de Lur Saluces is diep geworteld in Sauternes. Al aan het einde van de middeleeuwen komt het kasteel in handen van Pierre de Lur. In 1785 trouwt Françoise-Joséphine de Sauvage d’Yquem met Louis Amédée de Lur Saluces. Op dat moment zijn zowel Château d’Yquem als Château de Fargues in handen van de familie de Lur Saluces en dit zal eeuwen zo blijven. Ten tijde van de classificatie van 1855 stonden er in de wijngaarden van Château de Fargues alleen blauwe druiven, vooral voor wijnen voor eigen gebruik. Zodoende is het chateau, dat over een van de mooiste terroirs beschikt uit de streek, dan ook niet opgenomen in die prestigieuze classificatie. In 1968 volgt de huidige eigenaar Alexandre de Lur Saluces zijn oom Ber-trand op. Hij heeft dezelfde perfectionistische inzet en visie op kwaliteit. Tegenwoordig wordt Alexandre bijgestaan door zijn zoon Philippe. Ondanks het feit dat Château de Fargues bewust altijd in de schaduw heeft gestaan van Château d’Yquem heeft de familie de Lur Saluces nooit concessies gedaan aan de kwaliteit. Nu zij sinds 1999, na de verkoop van Château d’Yquem, de volledige aandacht op hun Château de Fargues kunnen richten, wordt het inzicht van de dappere Bertrand de Lur Saluces steeds meer duidelijk. Volgens menig expert zit het Yquem inmiddels flink op de hielen. Bij Okhuysen zijn we dan ook immens trots dat we Château de Fargues sinds dit jaar exclusief voor Nederland mogen vertegenwoordigen!


Botrytis

Het geheim van Sauternes ligt bij het riviertje de Ciron, dat de klimatologische omstandigheden creëert waarbij de schimmel botryts cinerea de pourriture noble of edele rot teweegbrengt. Als het koude water van de Ciron in de warmere Garonne stroomt, ontstaat de ochtendnevel die de positieve werking van botrytis helpt. Botrytis perforeert minuscule gaatjes in de schil waardoor het vocht uit de druiven sneller verdampt en de suikers, zuren en smaakstoffen geconcentreerd worden. Onder ideale omstandigheden zorgen de hoge luchtvochtigheid in de ochtend en de warme najaarszon in de middag ervoor dat de druiven onder perfecte condities indrogen en complexe smaken ontwikkelen. Maar als de regens van het najaar langer aanhouden, kan de edele rot snel omslaan in de gevreesde grijze rot en is de oogst verloren. Het proces van de pourriture noble verloopt gefaseerd en de botrytis slaat per druifje toe. Hierdoor moet er in verschillende ‘tries’ (plukrondes) geoogst worden; een zeer arbeidsintensieve en kostbare manier van werken. De strenge selecties en de kleine verschrompelde druifjes met weinig sap resulteren in zeldzaam lage rendementen. Het eindresultaat is echter alle ontberingen waard!


Wijn-spijs

Naast dat je hem dus goed kunt bewaren, is sauternes culinair gezien ook nog eens enorm breed inzetbaar. Deze rijke wijn houdt van contrast en past daardoor niet goed bij te zoete gerechten. Maar hij combineert schitterend bij paté de campagne, eenden- of ganzenleverterrine, en doet het ook verrassend goed bij bereidingen van oesters, asperges, paddenstoelen, gevogelte of wit vlees met rijke sauzen, specerijen, vanille, gember en honing. Klassiek is natuurlijk de combinatie met de pikante blauwader roquefort met gepocheerde peer of het omgekeerde en gekarameliseerde appeltaartje tarte tatin, maar denkt u ook eens aan een dessert met rabarber.

Producten