Lustrumreis Bordeaux - Dag 1

Lustrumreis Bordeaux - Dag 1

Door Bianca van der Ven | 21 september 2017

Wij, althans Wijnkoperij Okhuysen, bestaan dit jaar 150 jaar. Het gehele team wordt daarom getrakteerd op een heuse lustrumreis. Dat we gingen vliegen wisten we al langer, maar waarheen? In de weken voor de bekendmaking van de bestemming zijn wij in gedachten al heel Europa doorgereisd. Een mail van Xavier maakte ook niets duidelijk; hij had gebeld met het hotel in Portugal, de busmaatschappij in Lyon, het restaurant in Wenen en de cateraar van Pétrus… Eindelijk kwam vier dagen voor vertrek het verlossende woord: we gaan naar BORDEAUX! Eigenlijk best logisch als u bedenkt dat Okhuysen sinds de oprichting sterke banden heeft met dit gebied. Vroeger al rolden de vaten wijn uit Bordeaux jaarlijks de Haarlemse kelders in om vervolgens gebotteld te worden. Het begin van een succesvolle samenwerking met en liefde voor Bordeaux, die tot de dag van vandaag voortduurt.

Zaterdag 9 september werden wij om 05:30 uur verwacht op Schiphol en vliegen we even later vol goede zin naar de hoofdstad van de wijn, de lustrumreis is eindelijk begonnen! Aangekomen in Bordeaux worden we al opgewacht door meneer en mevrouw Kat, die dit weekend natuurlijk niet mogen ontbreken, de chauffeur en zijn bus en gaan we vrijwel meteen richting de Graves, gelegen op de linkeroever van de Garonne, ten zuiden van Bordeaux.

Xavier vertelt onderweg als een ware reisleider wat wij ook zien; in Pessac-Léognan, in het noorden van de Graves, zijn de wijngaarden omringd door bos en is het in het algemeen glooiender, ofwel, heuvelachtiger dan elders in Bordeaux. We passeren onderweg meerdere chateaus met bijbehorende wijngaarden zoals Château Smith Haut Lafitte, Château Carbonnieux, Château La Louvière en Château Larrivet Haut-Brion. De stokken zijn nog volop groen en hangen vol met zo goed als rijp fruit, want nog heel even en er kan geoogst worden. In Pessac-Léognan worden vooral rode wijnen van cabernet sauvignon gemaakt, vaak met iets meer merlot en cabernet franc in de assemblage dan in de Medoc. Witte wijnen worden hier gemaakt van sauvignon en sémillon, die als ze ouder worden tot één van de mooiste witte wijnen van Frankrijk gerekend worden.

Domaine de Chevalier

Rond 11 uur komen we aan bij onze eerste stop, het prachtig gelegen Domaine de Chevalier, waar wij in de zon hartelijk worden ontvangen door eigenaar Olivier Bernard. Enthousiast en vol passie begint hij te vertellen over zijn wijndomein, waar hij al sinds 1983, toen op 23-jarige leeftijd, de scepter zwaait. Dat het wijnvak hem echt in zijn bloed zit illustreert hij met de woorden “It is not my job, it is my life”. Dat snappen wij maar al te goed. Vervolgens stelt Olivier ons voor aan zijn 32-jarige zoon Adrien die nog meer vertelt over het domein, de bodem, de druiven die er staan aangeplant, het aantal hectaren en de filosofie van Domaine de Chevalier dat vooral draait om balans. Wat volgt is een uitgebreide rondleiding door Olivier zelf, die eindigt met het proeven van de 2016 Domaine de Chevalier rechtstreeks uit het vat!

Hierna is het tijd om te lunchen en lopen we een prachtige zaal in, langs een tafel die gedekt lijkt voor de koning en koningin maar toch echt gedekt is voor ons. Eerst krijgen we in een aangrenzende kamer een proeverij van nog een ander domein dat in het bezit is van de familie Bernard, namelijk Clos de Lunes, gelegen in Sauternes. De herkomstaanduiding van deze wijnen is echter Bordeaux omdat hier prachtige droge witte wijnen worden gemaakt, in plaats van de edel zoete Sauternes. De wijnen worden gemaakt van merendeels sémillon en wat sauvignon blanc. Na de proeverij mogen wij aan tafel, waar wij intens genieten van een heerlijke driegangenlunch waarbij Olivier traditioneel een thema voor de jaargangen heeft gekozen; we drinken daarom wijnen eindigend op een zeven. We beginnen met een 1997 Domaine de Chevalier Blanc, gevolgd door een 2007 Domaine de Chevalier Rouge en tenslotte een 1997 Chateau Guiraud, Sauternes, ook (voor een deel) in bezit van de familie. Wat een geweldig begin van onze reis! Met gevulde buikjes van alle indrukken en de heerlijke lunch, nemen we afscheid van Olivier en Adrien en stappen we weer in de bus.

Château Gravas

We vervolgen onze weg naar het zuiden, naar Barsac om precies te zijn. Wij bezoeken hier een domein waar al veertig jaar mee wordt samengewerkt, namelijk Château Gravas, die zijn naam dankt aan de kenmerkende laag kiezels, ‘graves’ in het Frans. Hier worden wij ontvangen door Florence en Michel Bernard. Als dan ook de ‘grande dame’ (de moeder van Michel) van het chateau de ruimte betreedt, volgt een hartelijk weerzien met meneer en mevrouw Kat, waarvan zelfs de ogen ietwat vochtig worden. Florence vertelt ons ondertussen alles over het domein, waar de wijngaarden al zes generaties lang bewerkt worden door de families Claverie en Bernard. Er worden hier prachtige rijke wijnen gemaakt, vooral van druiven die zijn aangetast door de ‘botrytis cinerea’ schimmel, die ervoor zorgt dat vocht uit de druiven verdampt. Hiermee verkrijgen de druiven een hoge concentratie aan suikers en zuren, die uiteindelijk zorgen voor een goudkleurige dessertwijn onder de herkomstnaam Barsac of Sauternes.
Na een rondleiding door de wijngaard en kelders, waar naast de vaten wijn ook een kunstexpositie te zien is, volgt een proeverij. De wijnen zijn weelderig zoet maar dankzij de fijne zuren toch opgewekt en fris, en weer genieten wij. Na een groepsfoto is het helaas weer tijd voor het afscheid en vervolgen we onze weg richting Entre-Deux-Mers.

Château de Fontenille

Ons laatste bezoek van vandaag gaat naar Château de Fontenille in La Sauve, gelegen in de prachtige Entre-Deux-Mers-streek. Hier stappen we uit de bus en is het landelijke tafereel meteen compleet met wat kippen, een poes en een hond die even verderop heerlijk ligt te genieten van de zon. De lucht wordt gevuld met de geur van wilde bloemen, die metershoog groeien in een veld tegenover het chateau. Wat een plaatje! De van origine Belg Stéphane Defraine en zijn vrouw Chantal komen ons breedlachend tegemoet, en na een warm welkom lopen wij meteen de vinificatieruimte in. Hier staan de roestvrijstalen vaten, waarvan sommige reeds zijn gevuld met het sap van de muscadelle en sauvignon blanc druiven, die slechts een paar dagen eerder zijn geoogst en geperst. Stéphane tapt voor ons wat uit het vat en we proeven het nog onvergiste, zoete druivensap. Hij vertelt ons alles over de geschiedenis van Fontenille, over de manier waarop hij de wijnen maakt en waarom. Na de daaropvolgende rondleiding door de wijngaard mogen we opnieuw proeven. Midden in de vinificatieruimte staat een lange tafel gedekt waar wij even later genieten van een overheerlijke, zelfgemaakte paella met natuurlijk de wijnen van Fontenille. En dan, als het tijd is voor het dessert, onderbreekt Xavier de avond met een kleine speech ter ere van het 50-jarig huwelijk van zijn ouders. Om daarop te proosten tovert hij een Sauternes uit 1967 tevoorschijn en zingen wij met zijn allen meneer en mevrouw Kat luidkeels toe.

Een fantastische en memorabele afsluiting van onze eerste dag in Bordeaux, waar de meesten van ons eenmaal aangekomen bij het prachtige hotel onder de veranda en met een biertje nog even over napraten. En dan snel naar bed; morgen wacht er weer een volle dag!

Foto's bij Domaine de Chevalier


Foto's bij Château Gravas


Foto's bij Château de Fontenille


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod