Door Lidewij van Wilgen | 8 april 2021
Op een andere manier geldt hetzelfde voor mij. In de beginjaren was het niet makkelijk om hier een plek te vinden. Alles was nieuw. Met een baby en twee kleuters in een grotendeels onbewoonbaar huis wonen was één ding, anderzijds wist ik nog niets van wijngaardbeheer en oenologie. Dat alles lijkt nu lang geleden. Inmiddels weet ik niet anders dan dat ik het domein beheer en verantwoordelijk ben voor de vinificatie. Het domein en de wijnen identificeren waarschijnlijk het beste de persoon die ik nu ben. Ik ben vigneronne. Ik heb inmiddels zo veel ervaring dat jongere wijnmakers mijn advies vragen en het niemand meer iets uitmaakt dat ik eigenlijk Nederlands ben. Het grootste bewijs daarvoor is wel dat Frankrijk op dit moment mijn grootste markt is. Het driesterren restaurant van Michel Guérard bestelde onlangs bijna een halve pallet van de verschillende referenties. Een enorme eer waar ik nog steeds blij van word. Dit is natuurlijk de erkenning waarop ik altijd heb gehoopt. Misschien nog meer bijzonder dan de Master of Wine die onlangs schreef dat ik volgens haar ‘één van de tien domeinen ter wereld ben die je zou moeten volgen in 2021’. Het is fijn me de flessen voor te stellen in de handen van een sommelier die echt heeft nagedacht over zijn/haar keuze en die de wijn waarschijnlijk nog beter kan beschrijven dan ikzelf. Wijn is meer dan een product, het heeft een eigen persoonlijkheid en manier van communiceren – en ik geloof dat ik steeds beter weet wat ik probeer uit te drukken.
Een paar weken geleden werkte ik aan de blend van de nieuwe Dame en Diva met Fiene, mijn middelste dochter. Met de leeftijd interesseert ze zich steeds meer voor wijn. In Parijs is ze lid van een club oenologen die haar betere wijnen laat proeven dan waar ik ooit mijn hand op kan leggen – vorig jaar in Stanford heeft ze zich in Amerikaanse wijnen verdiept. Ze traint zich in geuren, smaken, wijnregio’s en heeft inmiddels een dusdanig verfijnd pallet dat ze een fantastisch klankbord is bij het maken van de assemblages.
Marijn – de oudste – proeft ook goed, maar is nog steeds vooral een ‘buitenkind’, geïnteresseerd in ecologie en biodynamie. Zodra ze haar concours voor het internaat achter de rug heeft gaat ze, samen met een jonge vrouwelijke landbouwingenieur, een concreet project uitwerken om het natuurlijk evenwicht in de wijngaarden verder te verbeteren en ook meer dieren terug te laten komen. We zijn altijd al één van de eerste biologische domeinen in de regio geweest, maar het is fantastisch dat juist zij de interesse en energie heeft om dit verder te willen brengen.
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.