De dochters van La Dame

De dochters van La Dame

Door Lidewij van Wilgen | 8 april 2021

‘’Kijk mam, achter die wijngaard klommen we vroeger in de afgrond.’’

Ik wist nooit precies wat Laar allemaal deed toen ze klein was. Maar net als haar zussen had ze de vrije hand om in onze wijngaarden rond te lopen. Nu blijkt dus dat daar die afgrond bij hoorde. Voorzichtig dalen we af, honderden of duizenden jaren geleden is de kloof uitgesleten door water dat er al lang niet meer stroomt. Nu groeien er eikenbomen en ruikt het naar tijm en rozemarijn. Ik ben er nog nooit eerder geweest, het is bijzonder om het domein opeens zo anders, vanuit haar kinderperspectief te zien. Ze was acht maanden toen ze hier arriveerde, inmiddels is ze negentien en woont het grootste deel van het jaar in Parijs. Maar deze aaneenschakeling van oude wijngaarden, bosschages en ravijnen zijn een onmiskenbaar deel van wie ze is.


Ik ben een vigneronne

Op een andere manier geldt hetzelfde voor mij. In de beginjaren was het niet makkelijk om hier een plek te vinden. Alles was nieuw. Met een baby en twee kleuters in een grotendeels onbewoonbaar huis wonen was één ding, anderzijds wist ik nog niets van wijngaardbeheer en oenologie. Dat alles lijkt nu lang geleden. Inmiddels weet ik niet anders dan dat ik het domein beheer en verantwoordelijk ben voor de vinificatie. Het domein en de wijnen identificeren waarschijnlijk het beste de persoon die ik nu ben. Ik ben vigneronne. Ik heb inmiddels zo veel ervaring dat jongere wijnmakers mijn advies vragen en het niemand meer iets uitmaakt dat ik eigenlijk Nederlands ben. Het grootste bewijs daarvoor is wel dat Frankrijk op dit moment mijn grootste markt is. Het driesterren restaurant van Michel Guérard bestelde onlangs bijna een halve pallet van de verschillende referenties. Een enorme eer waar ik nog steeds blij van word. Dit is natuurlijk de erkenning waarop ik altijd heb gehoopt. Misschien nog meer bijzonder dan de Master of Wine die onlangs schreef dat ik volgens haar ‘één van de tien domeinen ter wereld ben die je zou moeten volgen in 2021’. Het is fijn me de flessen voor te stellen in de handen van een sommelier die echt heeft nagedacht over zijn/haar keuze en die de wijn waarschijnlijk nog beter kan beschrijven dan ikzelf. Wijn is meer dan een product, het heeft een eigen persoonlijkheid en manier van communiceren – en ik geloof dat ik steeds beter weet wat ik probeer uit te drukken.


Assembleren met Fiene

Een paar weken geleden werkte ik aan de blend van de nieuwe Dame en Diva met Fiene, mijn middelste dochter. Met de leeftijd interesseert ze zich steeds meer voor wijn. In Parijs is ze lid van een club oenologen die haar betere wijnen laat proeven dan waar ik ooit mijn hand op kan leggen – vorig jaar in Stanford heeft ze zich in Amerikaanse wijnen verdiept. Ze traint zich in geuren, smaken, wijnregio’s en heeft inmiddels een dusdanig verfijnd pallet dat ze een fantastisch klankbord is bij het maken van de assemblages.


Biodiversiteit voor alles 

Marijn – de oudste – proeft ook goed, maar is nog steeds vooral een ‘buitenkind’, geïnteresseerd in ecologie en biodynamie. Zodra ze haar concours voor het internaat achter de rug heeft gaat ze, samen met een jonge vrouwelijke landbouwingenieur, een concreet project uitwerken om het natuurlijk evenwicht in de wijngaarden verder te verbeteren en ook meer dieren terug te laten komen. We zijn altijd al één van de eerste biologische domeinen in de regio geweest, maar het is fantastisch dat juist zij de interesse en energie heeft om dit verder te willen brengen.


Met oog voor detail

Lara, ondertussen, drinkt het liefst een biertje als ze dorst heeft, maar aan tafel weet ze precies welke witte wijn haar plezier doet. Ze helpt net als haar zussen met de oogst en vinificatie, maar verder heeft ze één focus in haar leven: film. En daarvoor moet je niet in Zuid-Frankrijk zijn. Haar talent helpt me op een andere manier; toen ik de etiketten wilde veranderen heb ik haar de vrije hand gegeven. En in plaats van een wilde verandering koos ze voor een subtiele toevoeging: een grafische weergave van al die kleine perceeltjes die zo typerend zijn voor het domein, de plek waar ze is opgegroeid. Nooit heb ik de meisjes een rol willen opleggen of me te ver in de toekomst durven projecteren. Maar met de tijd lijken de dingen vanzelf op hun plek te vallen: alle drie hebben ze een rol en met hun hulp kunnen de wijnen alleen maar beter worden. Dit domein heet blijkbaar niet voor niets Terre des Dames.

Lidewij van Wilgen liet in 2001 Amsterdam en haar succesvolle carrière in de reclame achter zich om in Zuid-Frankrijk haar liefde voor wijn en de behoefte aan een leven dichter bij de natuur vorm te geven. Ze heeft drie dochters: Marijn, Fiene en Lara, die alle drie vanuit hun eigen expertise meewerken op het domein.


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod