Lambrusco is back!

Lambrusco is back!

Door Job Joosse | 21 juni 2022

Het is maar goed dat we bij Okhuysen altijd blind proeven, want je wil niet dat – bijvoorbeeld door de naam Lambrusco te horen – je oordeel onbewust wordt beïnvloed. Dus toen wij in 2019 proefflessen van Cantina Paltrinieri binnenkregen en proefden, waren de reacties unaniem ongekend positief. Hoe groot was dan ook de verrassing na de onthulling van de etiketten.. Lambrusco, wouw!

Achter de kwaliteit van deze hemelse bubbels staan Alberto en zijn vrouw Barbara, vierde generatie wijnmakers op Cantina Paltrinieri. Toen Alberto afgestudeerd was, vroeg zijn vader hem wat hij wilde doen in het leven. Hij antwoordde stellig dat hij de traditie levend wilde houden die zijn grootvader Achille had opgebouwd en die zijn ouders de veertig jaar erna voortzetten. In 1998 kreeg Alberto, samen met Barbara, de leiding over de wijnmakerij en begon als experiment met de productie van de eerste monocépage Sorbara. Dat groeide uit tot een groot succes. Momenteel bezit het echtpaar 17 hectare wijngaard bij Cristo di Sobara, het historische hart van het meest prestigieuze subgebied, Lambrusco di Sorbara, in de provincie Modena, precies op de plek waar de rivieren Secchia en Panaro dicht bij elkaar komen. In deze culinaire broedplaats bevindt zich ook het wereldberoemde driesterrenrestaurant Osteria Francescana, waar op de wijnkaart uiteraard de wijnen van Paltrinieri prijken.

Waarin onderscheidt Alberto zich – buiten het herkomstgebied – verder ten opzichte van de massaproducenten die de reputatie van Lambrusco zo bedoezelden? Ten eerste is hij een uiterst kundige en precies werkende wijnmaker. Verder houdt hij de rendementen laag, zodat de druiven meer concentratie krijgen. Qua druif kiest Alberto het liefst voor de blauwe soort lambrusco di sorbara, die een uitstekende zuurgraad bezit en waar hij alleen het eerste sap van de persing van gebruikt. En de vinificatie gebeurt volgens de Metodo Ancestrale (met een natuurlijke vergisting op fles) of Metodo Tradizionale (met een tweede gisting op fles door het toevoegen van wat suiker en gist – zoals bij champagne). De echte Lambrusco, zoals de lambrusco’s van Alberto, lijkt dan ook in niets op het industriële massaproduct dat we kennen uit de supermarkt en dat de reputatie van Lambrusco zo heeft geschaad. Het is een verrukkelijke gastronomische dorstlesser, die de rijke keuken van Emilia-Romagna als geen ander weet te begeleiden.

Proef deze wijnen dan ook onder het genot van de lokale specialiteiten die de culinaire traditie van deze streek zo beroemd hebben gemaakt. Wat mooie Parmigiano Reggiano en Prosciutto di Parma met vers gebakken brood, olijfolie en de echte Aceto Balsamico. Dat wordt genieten!

Lees hier de column die Hilary Akers schreef voor het Financieele dagblad

Lees hier de column die Hilary Akers schreef voor de Vinée Vineuse

Producten