Inkloopreis Bourgogne: Bret Brothers

Inkloopreis Bourgogne: Bret Brothers

Door Xavier Kat | 22 juli 2022

VRIJDAG 25 MAART 14.00 BRET BROTHERS & LA SOUFRANDIERE

Eerder dit jaar waren we al op bezoek geweest bij Jean-Marie Guffens om de wijnen voor zijn voorverkoop van 2021 te proeven en te selecteren. Op die trip gingen we ook langs bij de broertjes Bret om hun wijnen uit 2020 te proeven voor deze voorverkoop. Jean-Guillaume kon er niet zijn, maar Jean-Philippe was er voor ons. Een warm en hartelijke weerzien. Inmiddels werken we alweer twintig jaar met elkaar; 2000 was hun eerste oogstjaar en werd direct door ons geïmporteerd. De tijd vliegt… Niet gek lang geleden dronk ik nog een fles Pouilly-Vinzelles les Longeays uit 2000 en die was nog altijd in topvorm. Ongekend toch voor een ‘eenvoudige’ wijn uit Mâcon…
Het verhaal van de broers zal bij velen al bekend zijn, maar voor de zekerheid: In 1947 kocht hun grootvader, wonend te Parijs, een buitenhuis in Pouilly-Vinzelles, waar ook wijngaarden bij zaten. De wijngaarden werden door hem verpacht aan lokale boeren. Als kind brachten Jean-Guillaume en Jean-Philipe hier hun zomers door en hadden er altijd een geweldige tijd. Ze hielden van de natuur en de rust die er heerst. Uiteindelijk zijn de beide broers wijnbouw gaan studeren en hebben in 2000 de percelen – ter grote van 5,55 hectare – uit de pacht kunnen halen om er zelf wijnen op te gaan maken. Ze gingen direct over op biologische wijnbouw en al heel snel erna op een biodynami-
sche werkwijze. Omdat het domein klein was, begonnen ze na enkele jaren een activiteit als négociant en kochten ze druiven bij bevriende boeren uit de omgeving. Deze boeren moesten dan wel op zijn minst biologisch werken en bij voorkeur biodynamisch. Zij hielpen en adviseerden de boe-ren in de transitie. Als snel werd de kelder te klein en gingen ze uitbreiden. Een eerste ondergrondse wijnkelder werd aangelegd onder de tuin van het domein en een paar jaar later werd hij vergroot. In 2016 kregen ze een fantastische kans om prachtige – biologisch bewerkte – wijngaarden te kopen in Saint-Véran en Pouilly Fuissé, vijf hectare in totaal. Hiermee verdubbelde het domein bijna in grootte. Alle percelen worden dus biodynamisch bewerkt, want het respect voor de natuur staat centraal. Ieder bezoek dat je aan ze brengt, start dan ook in de wijngaard. Inmiddels zijn de wijnen die de broers maken, bijna natuurwijnen. Het gebruik van sulfiet is tot een absoluut minimum beperkt, de vergistingen verlopen spontaan en met de lange opvoedingen op vat, gevolgd door cuve, hoeven de wijnen niet te worden gefilterd. De kwaliteit van de wijnen is van een zeer hoog niveau, ze vallen op door hun levendigheid en gulle karakter. Wat een voorrecht om met de Bret Brothers te mogen werken!

Producten