Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 15 oktober 2020

Deel 7 – Het leven naast de wijnkelder

Nu de plukkers al een paar weken geleden vertrokken zijn, neem ik na mijn werk in de kelders van Mas de Daumas Gassac graag de tijd om de streek te verkennen. In de eerste plaats ben ik hier om te leren over wijn en om mijn Frans te verbeteren. Daarnaast ben ik hier ook om te genieten van het Franse leven, de gastronomie en de natuur. Ik heb een lijst met de 56 verschillende AOC-kazen die dit land rijk is. Mijn streven is om elke kaas te eten en ik ben goed op weg. Elke zaterdag vindt hier een streekmarkt plaats die erg populair is, waar ik op aanraden van Samuel Guibert naartoe ben gegaan om meer kazen van mijn lijst af te kunnen strepen. Ik heb gretig ingekocht bij de verschillende kaasstallen maar helaas niet alle ontbrekende kazen kunnen vinden. Ik heb nog even om verder te zoeken.


De markt in Gignac trekt veel bezoekers die er hun wekelijkse boodschappen doen

Na mijn bezoek aan de markt heb ik in de zon op een terras een kwart liter witte wijn besteld. Het was wat vroeg op de dag, maar dat weerhoudt de Fransen er ook niet van om iets alcoholisch te drinken. Die avond ben ik op goed geluk het café in het dorp binnengelopen. Ik kende niet echt iemand – ik had er eerder een keer een kop koffie gedronken en wat gepraat met de barman en wat gasten – maar toch werd ik bij binnenkomst herkend als l’Hollandais die werkt bij Mas de Daumas Gassac. Aan het eind van de avond had ik spijt dat ik niet vaker tijdens mijn verblijf naar het café ben gegaan. De dag erna ben ik teruggegaan voor een kop koffie en ze zullen me er zeker vaker zien. Uiteindelijk is dat de beste manier om Frans te leren.


Een ijsvogel bij de Gassac, gefotografeerd door de maître du cave Philippe Michel.

Mas de Daumas Gassac ligt in het dal van de kleine rivier de Gassac, waar ik meerdere keren een ijsvogel heb zien vliegen. Tijdens een van mijn pauzes heb ik me langs de rivierbedding verstopt met de camera van mijn telefoon in de aanslag. Ondanks dat de ijsvogel drie keer over kwam vliegen is het me niet gelukt om hem te fotograferen. Ik vertelde Philippe, met wie ik werk in de kelder, van mijn mislukte poging. Hem is het wel gelukt de Martin Pêcheur op de foto te krijgen. De grond van Mas de Daumas Gassac is beschermd gebied waar geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De ijsvogel en ik vinden dat allebei erg prettig.


In het weekend ga ik graag de bergen in.

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod