Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 8 oktober 2020

Deel 6: Proeven en luisteren

Bij Mas de Daumas Gassac proeft het team onder leiding van Samuel Guibert elke dag de wijn uit elke tank. Momenteel zijn er negen tanks met rode en vijf tanks met witte wijn. Wanneer mij dan wordt gevraagd of mij iets nieuws opvalt aan de wijn ten opzichte van de vorige dag, vind ik het lastig om goed antwoord te geven. Ik heb gelukkig intussen het een en ander onthouden van het Franse proefjargon, waarmee ik me enigszins weet te redden. Als ik zeg dat ik het niet zeker weet, wordt dat gelukkig ook goedgekeurd.


De proeverij waarbij dezelfde wijn (Mas de Daumas Gassac blanc 2015) met zes verschillende sluitingen wordt geproefd. 

De afgelopen week vonden er nog twee andere proeverijen plaats: de eerste gericht op het effect van verschillende soorten eikenhout voor de rode wijn en de tweede op het effect van verschillende soorten kurk voor de witte wijn. In de kelder van Mas de Daumas Gassac worden drie verschillende types eikenhouten tonnen gebruikt waarin de rode wijn negen maanden rijpt. Het verschil tussen de tonnen was voor mij duidelijk merkbaar. Ik vond het lastiger het verschil te vinden tussen de wijn met verschillende soorten kurk. Mijn collega’s proeven duidelijke verschillen tussen de flessen met verschillende sluitingen. Ik moet denk ik nog wat meer oefenen.


Het vullen van de tonnen vereist de nodige concentratie 

Naast witte, rode en mousserende wijn – Rosé Frizant – wordt er bij Mas de Daumas Gassac dit jaar een vin de Liqueur gemaakt: Vin de Laurence, vernoemd naar de grootmoeder van de broers Guibert. Voor de Vin de Laurence is een redelijk zoete witte wijn nodig die gemaakt wordt van muscat- en sercialdruiven. Vervolgens wordt de wijn aangelengd met marc, een soort eau de vie. De laatste keer dat deze wijn gemaakt werd, was in 2011. Afgelopen week hebben we de Vin de Laurence in eikenhouten tonnen gegoten waar de wijn één tot vijftien jaar zal rijpen. Allereerst vergt het al flink wat fysieke inspanning om alle tonnen netjes op een rij te krijgen met de opening recht naar boven. We krijgen de tonnen voor het grootste deel gevuld met een slang. Om te bepalen of de ton bijna vol is, ga je af op je gehoor. Pas als de ton bijna vol is, kan je met behulp van een lamp zien hoe ver je bent. Er moet geen lucht overblijven in de ton, maar je wilt ook niet dat hij overstroomt. Met een metalen gieter kan je voorzichtig de laatste centiliters toedienen. Als de ton volledig vol is, zet je de kurk op het gat en geef je die een harde klap. Op naar de volgende.

De proeverij van drie flessen dezelfde wijn, maar elk gerijpt op een andere soort eikenhout

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod