Recept: cheesecake

Recept: cheesecake

Door Job Joosse | 3 december 2020

DESSERT –  zacht en zoet

Last but not least: de dessertwijn. Een feestelijk diner sluit je in stijl af met een passende wijn, want deze geeft ieder dessert extra allure. Een juiste dessertwijn brengt de smaken van zowel een zoet als een hartig nagerecht namelijk nóg beter naar voren.

Cheesecake met citroen-sorbetijs en rood fruit

Ingrediënten (nagerecht 10-12 personen):

Voor de cheesecake:
200 gram digestive koekjes
100 gram ongezouten roomboter
1 theelepel gemalen kaneel
1 vanillestokje
600 gram roomkaas
2 eetlepels tarwebloem
175 gram witte basterdsuiker
3 middelgrote eieren
125 gram crème fraîche

Voor het sorbetijs:
150 ml citroensap
Schil van 1 citroen
400 ml water
200 gram suiker

Garnering:
Rood en/of zwart fruit naar keuze zoals frambozen, blauwe en rode bessen.
 
1. Verwarm de oven voor op 120 °C, vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Maal de biscuits fijn.
3. Smelt de boter. Doe de gemalen koekjes in een kom en roer de boter en kaneel erdoor.
4. Verdeel het mengsel over de vorm en druk aan. Zet in de koelkast.
5. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
6. Meng samen met de roomkaas, bloem, suiker, eieren en crème fraîche tot een egale massa.
7. Schep in de vorm en strijk glad. Bak voor ca. 1,5 uur in het midden van de oven.
8. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet. Zet de cheesecake als hij op kamertemperatuur is voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.

9. Doe de rasp van de schil van 1 citroen in een pannetje met het water en suiker. Verhit het water totdat alle suiker opgelost is.
10. Laat de suikersiroop afkoelen.
11. Pers de citroenen uit en voeg het sap aan de suikersiroop toe.
12. Schenk het mengsel in een schaal of bak die in de vriezer kan en laat deze hier tenminste 12 uur in.
13. Vlak voordat je gasten komen, haal je het citroenijs uit de vriezer. Wacht enkele minuten totdat je het ijs in stukken kunt slaan en mix het dan in een keukenmachine of met een staafmixer.
14. Plaats het terug in de vriezer tot het moment van serveren.

Serveer de cheesecake met een bolletje sorbetijs en garneer met het rode fruit en eventueel een blaadje munt.

Producten